Kerry: Inte ovanligt att söka information

Det är "inte ovanligt" att olika länder söker information om varandra, säger USA:s utrikesminister John Kerry i en kommentar om USA:s avlyssning av EU-institutioner.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton tog upp den kontroversiella frågan när hon träffade Kerry vid ett regionalt möte i Brunei, och uttryckte oro över uppgifterna om övervakningen.

Kerry sade att han inte kunde kommentera några specifika påståenden eftersom han är utomlands.

– Jag kan säga att alla länder i världen som är inblandade i internationella affärer och nationell säkerhet vidtar många aktiviteter för att skydda sin nationella säkerhet och all slags information som bidrar till den, sade Kerry enligt Reuters.

Något mer ville han inte säga förrän han "har alla fakta och får reda på precis hur läget är".

Frankrikes president François Hollande kräver, enligt AFP, att USA "genast slutar" att spionera.

Frankrikes president François Hollande uppmanar USA att genast upphöra med spioneriet på sina EU-allierade.

– Vi kan inte acceptera den här sortens uppförande mellan partner och allierade, säger han enligt AFP.

EU-kommissionens ordförande har beordrat en omfattande översyn av säkerheten, uppger en taleskvinna för kommissionen.

"USA:s säkerhetstjänsts avlyssning av EU-tjänstemäns samtal är ännu ett bevis för den dubbelmoral sområder inom internationell lag och mänskliga rättigheter", säger Konstantin Dolgov, ryska UD:s människorättskommissionär, i ett uttalande på twitter.

Jürgen Trittin från Tysklands miljöparti De gröna tycker att Europa borde ge en fristad till den spionanklagade amerikanen Edward Snowden, rapporterar Reuters.

Trittin, som är De grönas gruppordförande i parlamentet, säger i tysk tv att det är en stor skandal att den tidigare NSA-kontrakterade IT-teknikern ska behöva söka asyl i "despotiska" länder.

– Det är smärtsamt för demokrater att någon som har tjänat demokratin och, ur vår synvinkel, avslöjat ett massiv brott mot grundläggande rättigheter, ska behöva söka tillflykt till despoter som själva har problem med grundläggande rättigheter, säger Trittin.

Ledaren för Tysklands tredje största parti säger vidare om Snowden:

– Han borde få en fristad här i Europa eftersom han gjort oss en tjänst genom att avslöja en massiv attack på europeiska medborgare och företag. Tyskland, som en del av Europa, kan ordna det, säger Trittin.

TT