Stockholm Europabäst på kulturella näringar

2:15 min

De kulturella och kreativa näringarna står för 16 % av alla företag i Stockholm och Mälardalsregionen och omsätter 180 miljarder 2011. Det gör regionen till bäst i Europa visar en ny rapport från Mälardalsrådet som presenterades på Almedalen igår. Branschen verkar också attrahera också fler kvinnor och invandrare än andra branscher. Kulturekonomen Tobias Nielsén är en av rapportförfattarna

- Det finns många anledningar och det är inte bara Stockholm och Mälarregionen utan hela landet. Vi har en bra kulturell grund, vi har ett stort kulturintresse bland barn och unga fortfarande som gör att det blir mycket att ta av. Det blir på nått sätt grundforskning och utveckling av de här branscherna, säger Tobias Nielsén.

Tobias Nielsén säger också att svenska kulturskapare redan från början har omvärlden i åtanke och att utvecklingen i sig också föder framgång och ger självförtroende.

16% av företagen i Mälardalsregionen är alltså verksamma inom den här sektorn. I Stockholm stad är siffran ännu högre; vart fjärde företag är verksamt inom de kulturella och kreativa näringarna och dit räknas bland annat dataspelsföretag, firmor verksamma inom design, arkitektur, mode, film musik med mera. Många av dem är enmansföretag, det finns så 65 000 företag och de har 90 000 anställda i Stockholm och Mälardalsregionen.

Eu-kommissionen presenterade en jämförelse mellan de europeiska regionerna för några år sedan när det gäller de kulturella och kreativa näringarna. Då visade det sig att sett till störst andel av arbetskraften som är anställda inom de här näringarna så ligger just Stockholm i topp. Men Stockholms framgångssaga beror som sagt på inflyttning från resten av landet. Tobias Nielsén igen.

- På så sätt gäller det att fortsätta koppla ihop hela landet och koppla ihop kulturpolitik med affärer och näringslivspolitik.

Och där finns det mer att göra säger Tobias Nielsén. Klas Rabe arbetar på Tillväxtverket med de kulturella och kreativa näringarna. I ett av deras utvecklingsprojekt har visat sig att kvinnor och invandrare är mer verksamma i de här branscherna än i andra.

- Det är nått i de här branschområdena, kanske har det att göra med karaktären på själva innehållet i företagandet eller strukturen att det här är väldigt små företag som gör att det verkar inte finnas samma trösklar och hinder som det kan finnas på andra håll, säger Klas Rabe.