P4 Eftermiddag

Bokcirkeln om hotad vänskap i fattigt Italien

0:15 min

Slagsmål, kärleksförklaringar och unga bästisar vars vänskap hotas. Bokcirkeln träffades för andra gången och diskuterade Silvia Avallones bok "Stål".

I boken Stål har vi hunnit läsa ut de första två delarna. Det är en fallfärdig värld som 13-årig Anna och Francesca växer upp i, med höga flagnande hyreshus och ett stålverk som nästan alla verkar jobba på.

Sommaren övergår i höst, och bästisarnas vänskap prövas. Samtidigt finns en vuxenvärld där tungt arbete, droger och brottslighet florerar.

Anna och Francesca har sedan länge hittat en egen plats, en undandgömd strandremsa där båtar som ska skrotas ställs.

– Det är där de får vara sig själva. Det är deras heliga ställe där omvärlden är långt borta, säger Lisa Pehrsdotter.

Men denna gång händer någonting. Francesca berättar om sin kärlek till sin bästa vän. Mötet slutar i att vännerna skiljs åt, någonting tar slut och deras vänskap måste omformas.

– De vänder sig om, springer åt varsitt håll och lämnar sina skor på stranden. Det är som att de lämnar en del av sig själva. För nu börjar en ny del av deras liv, säger Sara Hagström Andersson.

Lisa Pehrsdotter, kulturredaktör på Gefle Dagblad, Sara Hagström Andersson, bibliotekarie på stadsbibilioteket i Gävle och Anette Helgesson, barnbibliotekarie på Edsbyns bibliotek diskuterade.

Till nästa gång, den 8 juli, läser vi ut boken "Stål". Lyssnarna välkomnas att läsa boken tillsammans med oss i bokcirkeln!