Edward Snowden söker asyl i Ryssland

1:17 min

Den spionmisstänkte Edward Snowden uppges nu söka asyl i Ryssland. Uppgiften tillbakavisas av ryska migrationsmyndigheten, men bekräftas samtidigt av en anställd på flygplatsen i Moskva där Snowden befinner sig sedan en dryg vecka.

En anställd på det ryska konsulatet på Sjeremetjevo-flygplatsen säger till nyhetsbyrån AFP att ansökan om asyl lämnades in av Sarah Harrison som arbetar för Wikileaks och som ska ha följt med Edward Snowden när han lämnade Hongkong för Moskva förra söndagen.

Men en talesperson för Rysslands migrationsmyndighet säger till nyhetsbyrån Ria novosti att den uppgiften inte stämmer.

Vid en presskonferens tidigare i dag sa president Vladimir Putin att Snowden bara har chans att stanna i Ryssland på ett villkor: att han upphör med sitt arbete, inriktat på att skada USA.

I USA anklagas Edward Snowden för spioneri efter att han avslöjat en omfattande amerikansk telefon- och datorövervakning världen över.

Sedan en vecka befinner han sig i transitzonen på Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo men kommer ingenstans eftersom hans amerikanska pass har dragits tillbaka. Han har sökt asyl i bland annat Ecuador men i en intervju med rysk tv i helgen sa Ecuadors president att man bara tänker överväga en sådan ansökan om Snowden kommer dit.

Från amerikansk sida har man flera gånger begärt att Ryssland ska lämna ut Snowden. Det tänker Ryssland inte göra, men Vladimir Putins uttalande i dag kan tolkas som att man i Moskva inte vill att frågan Edward Snowden ytterligare ska förvärra en redan kylig relation mellan USA och Ryssland.