Jimmie Åkesson kritiserar vård för papperslösa i Almedalentalet

1:33 min

I kväll höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tal i Almedalen. Han var kritisk mot såväl de rödgröna partierna som mot allianspartierna i regeringen – bland annat för att de från och med i dag tillåter att papperslösa migranter också har rätt till vård. Jimmie Åkesson kallade denna dag en skammens dag.

– Det är djupt orättvist att en pensionär, som har arbetat och slitit och betalat skatt i hela sitt liv, knappt har råd att laga sina tänder, knappt har råd med mediciner, medan den som uppehåller sig illegalt i vårt land ska få samma service avgiftsfritt. Det är i det avseendet en skammens dag.

Jimmie Åkesson var kritisk mot såväl regeringspartierna som de rödgröna. Och han välkomnade att Miljöpartiet i går utmålade sig som Sverigedemokraternas ideologiska motpol:

– Kampen om tredjeplatsen i svensk politik står mellan å ena sidan ett sverigevänligt alternativ för tradition och nationell gemenskap och ett Miljöparti som vill riva våra historiska minnesmärken och som trycker sina valaffischer på arabiska.

Jimmie Åkesson återupprepade också partiets förslag om rätt till heltid inom offentlig sektor. Enligt en medlemsundersökning som fackförbundet Kommunal presenterar i dag är var fjärde medlem inom äldreomsorgen i landet - och hälften i Stockholms län - utlandsfödda. Jimmie Åkesson skildrade den typiske anställda inom äldreomsorgen så här:

– En kvinna som med beskedlig lön och utan lön arbetat hela sitt vuxna liv för att göra tillvaron så bra som möjligt för dem som är gamla och sjuka. Det är uppenbart att hon på många sätt är en fantastisk person, en hjälte.