Putin: Sluta läcka om USA

Om Edward Snowden vill ha asyl i Ryssland måste han sluta läcka hemlig information om USA. Det sa i går Rysslands president Vladimir Putin och satte därmed upp villkoren för Snowden som enligt uppgifter nu ska ha sökt asyl i Ryssland.

Samtidigt verkar läget alltmer desperat för den spionmisstänkte Edward Snowden som i över en vecka befinner sig i transitzonen på en flygplats i Moskva.

Wikileaks publicerade i natt en lista på 21 länder där Edward Snowden nu har sökt asyl - bland länderna finns Finland, Norge och Tyskland men även Kina, Kuba och så Ryssland.

I går satte president Vladimir Putin upp villkoren för Snowden – om han vill stanna här.

– Han måste sluta skada våra amerikanska partners, sa Putin och tillade att det verkar inte Snowden ha några planer på att göra.

Den spionmisstänkte amerikanen kom till Moskva från Hongkong förra söndagen. Ingen har sett honom men han sägs fortfarande befinna sig i transitzonen på flygplatsen Sjeremetjevo och ska alltså inte ha passerat rysk gräns.

I rysk statstrogen tv utmålas Edward Snowden som en hjälte och man framhåller gärna vad man ser som amerikansk dubbelmoral. Nyhetsuppläsaren i programmet Vesti konstaterar att USA, som sätter upp listor på länder som kränker de mänskliga rättigheterna, nu själva avslöjats på ett sätt som upprör en hel värld.

Men samtidigt menar bedömare att Ryssland helst ser att Edward Snowden lämnar landet. Annars riskerar han bli en alltför besvärande faktor i förhållandet till USA.

I förra veckan sa Rysslands president att ju förr Edward Snowden bestämmer sig för en slutdestination, desto bättre både för oss – och för honom.

Wikileaks.org uppger att Snowden har sökt asyl även i bland annat Norge, Finland, Bolivia, Kuba, Indien, Irland, Italien, Nederländerna, Nicaragua, Polen, Schweiz, Spanien, Venezuela och Österrike.