Miljöpartiet satsar på bättre skolmiljö

1:49 min

Miljöpartiet vill vika en och en halv miljard kronor under fyra år för att rusta upp skolor, i ett som partiet kallar "klassrumslyft".

Tre av fyra skolor har så dålig luft att det skapar hälsoproblem. Och pressträffen nu på förmiddagen, denna Miljöpartiets dag under politikerveckan, hölls passande i Säveskolan som är svårt mögelskadat.

– Sävesjukan är en kombination av allergiska besvär, luftrörsbesvär och ögon- och hudproblem. Det är kanske en eller två i varje 30-grupp som behöver söka vård. Jag har själv märkt av det, säger Tomas Ekelöv som varit musiklärare och skyddsombud på skolan i många år.

Han beskriver den så kallade Sävesjukan som drabbar elever och lärare i F-huset på Säveskolan i Visby.

F-huset blev rivningsdömt redan 2005 men återtogs på grund av stora kullar.

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin och Miljöpartiet hade valt det mögelskadade huset för att presentera sitt vallöfte och mål om att alla lärare och elever ska ha en god arbetsmiljö senast 2020.

Partiet föreslår 300 miljoner för nästa år 2014, sedan 400 miljoner per år fram till och med 2017. Totalt 1,5 miljarder kronor. Miljöpartiet föreslår att staten står för en fjärdedel av renoveringskostnaderna och skolans huvudmän för resten.

Miljöpartiet sitter i regionstyrelsen på Gotland, och har ordförandeposten i miljö och hälsoskyddsnämnden.

Språkröret Gustaf Fridolin medger att även Miljöpartiet får ta på sitt ett visst ansvar för att det har fått gå så långt med det sjuka F-huset på Säveskolan.