Räder i Telia-kopplad utredning

Fransk polis har utfört flera räder inom ramen för den brottsutredning i Schweiz som har band till Telias mutmisstänkta affärer i Uzbekistan. I centrum för utredningen står Telias partner Takilant.

Räderna kan avslöjas genom ett samarbete mellan TT, SVT:s Uppdrag granskning och flera schweiziska medier.

En källa som vill vara anonym säger att polisen i Frankrike "slog till mot flera bostäder samtidigt" den 18 juni i samarbete med schweizisk polis. Syftet var att "komma över dokument och kanske för franska myndigheter att beslagta egendomar".

Räderna utfördes enligt källan av fransk finanspolis, La Brigade de Recherche et d'Investigation Financière.

Fransk polis vill inte kommentera, men tillslagen bekräftas av åklagarmyndigheten i Schweiz. "Jag kan bekräfta att polisräder har ägt rum mot flera hus i Frankrike på vårt uppdrag", skriver presstaleskvinnan Jeannette Balmer till TT. Hon intygar också att de rör den stora penningtvättutredningen med band till Uzbekistan, men säger inte mer på grund av förundersökningssekretess.

Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans envåldshärskare Islam Karimov, tros stå bakom Takilant. Hon står enligt medieuppgifter i fokus för den schweiziska utredningen, som fryst Takilants banktillgångar på motsvarande 5,7 miljarder kronor. Det var till dess konto där som miljardbelopp från Telia Sonera också gick. Karimova är också av allt att döma misstänkt i den svenska utredningen, som undersöker om Telia mutade regimen för att etablera sig där. Åklagarna har sagt att de räknar med att komma över hennes DNA.

Det är inte känt var polisen slog till, men Karimova äger en lyxlägenhet i Paris och ett lyxhotell vid Rivieran. Hennes allmänt utpekade pojkvän står också som ägare till ett palats väster om Versailles. Cheferna för bolagen som driver fastigheterna är Takilant-företrädare som svenska åklagare misstänker för brott. En av dem, Bekzod Achmedov, är den som Telia i huvudsak förhandlat med i Uzbekistan, trots att han samtidigt var vd för Telias konkurrent där.

Svenska åklagare har bett om hjälp med förhör och andra bevis i tolv länder. Ett av dem är Schweiz. Därifrån kan svenskarna få tillgång till bevis i Frankrike, enligt uppgift till TT.

Stockholms tingsrätt har gett klartecken till att frysa upp till 2 miljarder kronor av Takilants tillgångar om utredarna kan komma över dem. 200 miljoner är frysta i Sverige.

Telia förnekar mutbrott.

Ola Westerberg/TT