sm-veckan

SM-guld till Berntsson efter rekord

Lena Berntsson, Mosseberg, slog svenskt rekord i ryck, 74 kg, vid tyngdlyftnings-SM i Halmstad. Och efter att ha klarat 88 kg i stöt blev det även svenskt rekord när det gäller totalresultatet (162 kg).

– Jag har slutat med friidrotten nu och tränar bara lyftning, vilket gjort det lättare att anpassa träningen och bara fokusera på tyngdlyftningen, säger Berntsson till SVT Sport.

Efter att ha inlett med svenskt rekord i ryck klarade hon 88 kg i stöt och säkrade i och med det både SM-guldet i 53 kg-klassen och ett nytt svenskt rekord totalt, 162 kg.

Hon gjorde dock ett försök på 94 kg, vilket hade inneburit nytt svenskt rekord även i stöt.

– Men det blev en ganska stor höjning att gå från 88 till 94, säger hon.

34-åringen, som har varit med på både EM och VM som friidrottare, fokuserar nu helt mot höstens VM i tyngdlyftning i Polen.

– Nu direkt efter detta börjar uppbyggnaden inför VM. Det blir hårdträning, säger Berntsson som har varit 15:e som bäst på VM.

– Det är alltid placeringar som gäller på mästerskap men man vet inte vilka som är med förrän man är där, så det är svårt att sätta upp placeringsmål så här långt innan.

På tal om placeringar, vilket SM-guld i ordningen var detta?

– I tyngdlyftning? Jag vet inte, jag har tappat räkningen men jag tror att det kanske är fjärde, skrattar Bengtsson.

Svenskt rekord även i 58 kg

Även i 58 kg-klassen blev det nytt svenskt rekord. Angelica Roos, Mosseberg, klarade 102 kg i stöt och vann sitt femte raka SM-guld (i ryck 75 kg, totalt 177 kg).

SVT Sport