Jazzpianisten Bengt Hallberg död

1:57 min

En av Sveriges främsta jazzprofiler, pianisten Bengt Hallberg är död. Hallberg tillhörde den svenska jazzeliten ända sedan början av 50-talet.

En av de låtar han har blivit världskänd för är hans tolkning av Värmlandsvisan eller "Dear old Stockholm" som han spelade in tillsammans med saxofonisten Stan Getz, som hörs inledningsvis i inslaget.

Bengt Hallberg studerade komposition för tonsättaren och professorn Lars-Erik Larsson vid Kungliga musikhögskolan, men var redan i unga år inne på jazzmusiken. Han var bara i tidiga tonåren då han skrev sitt första jazzarrangemang och i sena tonåren då han gjorde sin första skivinspelning tillsammans med saxofonisten och orkesterledaren Arne Domnérus, och redan i 20-årsåldern började han spela in skivor med flera av USA:s mest framstående jazzmusiker, däribland Stan Getz och trumpetaren Clifford Brown.

Hallberg tillhörde samma generation som jazzgitarristen Rune Gustafsson, trumpetaren Jan Allan och basisten Georg Riedel.

- Han var som en mentor för mig, säger pianisten Jan Lundgren som tog lektioner för Bengt Hallberg.

Då Hallberg gjorde come back häromåret fick de kontakt med varandra igen och gjorde en duoskiva tillsammans, och i likhet med så många andra som spelat med Bengt Hallberg talar Lundgren om Bengts ödmjukhet:

- Bengt Hallberg var en av de mest ödmjuka personer jag har träffat, och väldigt uppmuntrande till sin karaktär. Dessutom var han ett geni, tycker jag. Han hade all musik inom sig och fick ut detta i arrangemang och sitt pianospel. Otroligt bred musiker också som hade enormt mycket musikaliskt kunnande.

En annan av de här klassikerna som han har gjort (till sin) är Dinah. Vad säger du om den?

- Ja, det är ju som när Zlatan Ibrahimovic får till det perfekta målet. Det är en otrolig stänkare, om man kan säga så, säger Jan Lundgren.

Bengt Hallberg blev 80 år.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se