Bilägare i Örgryte betalar mest trängselskatt

1:52 min

Bilägare i Örgryte betalar i snitt mest trängselskatt i Göteborg. 181 kronor per bilägare och månad. Det visar beräkningar som P4 Göteborg gjort med hjälp av Transportstyrelsens siffror. Backaborna betalar nästan lika mycket i trängselavgift.

– Backa ska inte betala så mycket, för det är inte centrum. Det är orättvist, säger Kortedala-bon Vjatjeslav, som handlar på Backaplan.

Siffrorna från Transportstyrelsen visar hur trängselskattebesluten i februari fördelas geografiskt i 29 församlingar i Göteborg. Genom att jämföra med antalet registrerade fordonsägare i varje församling får man fram den genomsnittliga trängselskatten per bilägare. Det visar sig att bilägare i centrala stadsdelar i Göteborg betalar mer trängselskatt per person än man gör utanför city.

Mest trängselskatt betalar man i Örgryte, 181 kronor per bilägare. Därefter följer Oskar Fredrik med 177 kronor, Domkyrkoförsamlingen och Backa med 173 kronor, samt Johanneberg med 171 kronor. I Askim är snittsumman 137 kronor, klart under genomsnittet för hela Göteborg (149 kronor). Minst, 106 kronor, betalar bilägare i Frölunda.

Precis som i Stockholm är det de som bor centralt som betalar mest.

– Det man har kunnat se i Stockholm är att människor som har en hög inkomst och bor på vissa ställen har en mindre känslighet för trängselskatten, säger Eva Rosman, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Men Backa bryter alltså mönstret. Där är medelinkomsten betydligt lägre, nära Göteborgs medelinkomst, och samma som den i Högsbo. Men i Högsbo betalar bilägarna nästan minst trängselskatt i Göteborg. Det är tydligen svårare för Backa-borna att undvika skatten.

– Vissa grupper med låga inkomster har också förändrat sitt resande väldigt lite, därför att de kanske inte har möjlighet att resa mindre än vad de gör, säger Eva Rosman utifrån erfarenheterna i Stockholm.

Debatten om betalstationerna i Backa får nu nytt bränsle.

– De måste väl ändra på det här nu. Såna orättvisor får det väl inte vara, säger Barbro från Biskopsgården, som också hon handlar på Backaplan.