Väljarna: "Partierna allt mer lika"

2:21 min

Allt fler väljare tycker att skillnaderna mellan de olika politiska partierna är små och önskar att de skiljde sig åt mer. Det visar en studie som Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet, presenterar på Almedalsveckan i Visby på fredag.

Ann Tingström i Visby är en av dem som tycker att hon inte kan se några större skillnader mellan de politiska partierna:

– Nej det tycker jag inte. Inte så tydligt som jag skulle vilja ha det.

Varför skulle du vilja att det var tydligare?

– För att man ska förstå vad man ska rösta på, säger Ann Tingström.

Inte heller Maria, som går med sina barn vid affärscentrumet precis utanför ringmuren, tycker att skillnaderna mellan partierna är tillräckligt stora. Dessutom har skillnaderna blivit mindre de senaste åren, tycker hon.

– Det blir mer och mer marknadsföring kring politiken och mindre och mindre kvalitet i det som sägs, säger Maria.

Detta stämmer överens med den studie som statsvetaren Magnus Hagevi ska presentera nu under almedalsveckan, då partierna ju gör allt för att profilera sig. Men frågan är hur bra det går.

Fler än hälften, 57 procent i Hagevis studie, tycker att skillnaderna är små mellan partierna. Och fler, 67 procent, önskar att skillnaderna vore större – och det oavsett vilket parti man sympatiserar med.

Nästan lika många tycker att skillnaderna var större för sisådär 10 år sedan, svarade de drygt 1500 personerna som tillfrågades förra året. Resultaten överraskar Magnus Hagevi:

– Ja, att det var så stor andel som sade detta.

Det är fler väljare nu än för några år sedan som tycker att skillnaderna mellan partierna är för små, enligt Magnus Hagevi som ställde samma frågor 2010. Den bland många rådande uppfattningen att partierna faktiskt har blivit mer lika och rört sig mot den politiska mitten kan vara en förklaring, enligt Magnus Hagevi.

Mer säker är han på att detta kan leda till att fler tycker att det blir svårt att rösta, att valdeltagandet går ner och att fler kan komma att söka sig till partier som mer tydligt utmärker sig.

– Främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna kan få ett ökat stöd för att väljarna uppfattar att de etablerade partierna är mer och mer lika varandra, säger Magnus Hagevi.

När det gäller hur väljarna uppfattar hur olika de politiska blocken är, verkar det vara så att de uppfattas som mer olika än vad de enskilda partierna gör.

– Det kan ju också innebära att man vill ha de här partiskillnaderna mellan blocken på ett större sätt, att man kunde göra valen inom blocken mellan partierna också, säger statsvetaren Magnus Hagevi.