Vättern

Sik från Vättern får fortsätta säljas

1:23 min

Sik från Vättern får fortsätta att säljas i butiker och restauranger. Trots att siken innehåller höga halter dioxin och PCB så blir det inget saluförbud. Det har länsstyrelserna beslutat.

Det är länsstyrelserna i Västra Götaland, Jönköping, Östergötland och Örebro som tillsammans har gjort bedömningen att det inte bör införas saluförbud för sik från Vättern än. Först måste nya prover tas.

– Vi vill utreda och ta lite mer prover, och även analysera de här proverna för att se om vi behöver vidta några åtgärder, säger Liisi Johansson, funktionschef på länsstyrelsens landsbygdsenhet i Västra Götaland.

Prover på sik fiskad i Vättern visade i slutet av juni på dubbelt så höga halter av PCB och dioxiner än vad som är tillåtet. Livsmedelsverket meddelade då att fisken skulle kunna komma att beläggas med saluförbud. Men så blir det alltså inte. Åtminstone inte just nu.

Länsstyrelserna hänvisar till Livsmedelsverkets och menar att om de följs så är det ingen fara för hälsan att äta Vättersik. De som behöver undvika fisken är gravida och barn.

Nu kommer länsstyrelsen att fortsätta analysera fisken.

– Under hösten har vi sagt att vi ska komma ut med nya rekommendationer. Om det blir några rekommendationer överhuvudtaget, säger Liisi Johansson.

Vågar du själv äta Vättersik?
– Oh, ja!