Reinfeldt vill fixa jobb med tysk modell - men experten är tveksam

1:46 min

UPPDATERAD. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill att Sverige tar efter Tyskland, där lärlingsplatser är vanligt bland unga och ungdomsarbetslösheten är mycket lägre. Men en tysk expert menar att det inte är så enkelt. 

– Vi ska lära oss av Tyskland och andra länder som har den här modellen. Men det bygger på att arbetsgivare och löntagarrepresentanter är med på att skapa avtal som möjliggör detta.

Ungdomsarbetslösheten är betydligt lägre i Tyskland. Där kan unga från sexton år varva skola med jobb. Det är något Sverige borde ta efter, tycker Fredrik Reinfeldt som menar att det är bättre för unga att komma ut och få erfarenhet på arbetsplatser som lärlingar, än att ha praktik på gymnasiet.

– Vi valde en annan modell i Sverige för länge sedan, där man lär sig yrkesförberedande på plats i skolorna, snarare än på arbetsplatserna. Jag tror att det är bättre att gå i den riktning som Tyskland är ett exempel på. 

Men Silke Breimaier, som jobbar med sådana här frågor i den tyska stiftelsen Friedrich Ebert Stiftung, säger att det är svårt att införa modellen här, eftersom utbildningssystemen är så olika i Tyskland och Sverige.

– Det är säkert bra att titta hur andra gör, det kan man lära av, men det går inte att kopiera ett system, säger Silke Breimaier.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tycker istället att det ska satsas mer på yrkesutbildningar snarare än lärlingsplatser:

– De behöver ge mer koppling till arbetsmarknaden, bättre praktik på arbetsplatser. Men också - och det här är viktigt - en bra teoretisk grund.

Men är det inte bra att få komma ut och jobba och tjäna pengar?
– Jo, men det kan inte ersätta en bra gymnasial utbildning.

Silke Breimaier säger att den stora fördelen med lärlingsjobben är att unga får möjlighet att prova på ett betalt yrke i ung ålder.
– Att verkligen jobba i ett företag gör ju ganska mycket för självkänslan också.