Tvångslandning väcker ilska i Bolivia

1:32 min

Regeringen i Bolivia reagerade med ilska på att ett flygplan med presidenten Evo Morales ombord tvingades landa i Wien. Planet kom från Ryssland och det fanns misstankar om att Edward Snowden, som USA efterlyst för spioneri, skulle finnas ombord.

”Det är ett historiskt misstag och en provokation mot hela Latinamerika”. Så beskrev Evo Morales Frankrikes och Portugals beslut att stänga sina luftrum för hans flygplan på väg hem till La Paz efter att ha deltagit i ett möte i Moskva med gasproducerande länder.

Bolivias utrikesminister hävdade att Evo Morales liv sattes i fara när planet tvingades vända strax innan det skulle landa i Paris, för att istället flyga till Wien.

Den som först slog larm i Latinamerika om Evo Morales besvär var Ecuadors president Rafael Correa, som ringde till Argentinas Cristina Kirchner, som i sin tur satte igång ett intensivt twittrande som ledde till att så småningom praktiskt taget alla latinamerikanska presidenter gav uttryck för indignation över vad som hänt.

De amerikanska staternas organisation, OAS, har också protesterat och förmodligen kommer de Sydamerikanska nationernas förbund, Unasur, att träffas senare i dag. Bolivia har också begärt att FN ska vidta åtgärder mot Frankrike och Portugal.

Misstankarna att Evo Morales skulle försöka smuggla med sig Edward Snowden har förmodligen sitt ursprung i en intervju i rysk tv är den bolivianska presidenten sa att han var beredd att ge den tidigare CIA-analytikern politisk asyl.

Innan hans plan lyfte från Wien uppmanade Evo Morales de europeiska länderna att befria sig från USA:s imperialism. Och, sa han, Snowden är bara en förevändning för att försöka tysta vår kamp mot imperiets ekonomiska dominans.