President Mursi avsatt av Egyptens armé

Mursi har avsatts från presidentposten i Egypten. Landet får en övergångsregering. Muhammad Mursi har enligt militären tagits i förvar.

Jubel och fyrverkerier utbröt i folkmassan på Tahrirtorget i Kairo när beskedet lämnades vid niotiden på onsdagskvällen svensk tid.

Presidentens säkerhetsrådgivare hade dessförinnan hävdat att militären iscensatt en kupp. Mursi manade enligt rådgivaren folket att göra motstånd, men inte använda våld.

När arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi i direktsändning tillkännagav att Mursi avsatts sade han också att ordföranden i författningsdomstolen inträder på posten som statschef tills vidare och att ett nytt presidentval ska förberedas. Landets författning ska också ses över.

Mursi ska enligt nyhetsbyrån AFP ha försökt erbjuda en samlingsregering som en lösning på krisen.

Men han hade också deklarerat, i ett tv-tal på onsdagen, att han var redo att försvara sin ställning med sitt liv. På Facebook lovade arméchefen al-Sisi för sin del att militären var beredd att dö för att försvara landet mot "terrorister och extremister".

Ledaren för den liberala oppositionsalliansen, Nobelpristagaren Mohamed ElBaradei, har tillsammans med kristna och muslimska ledare utarbetat en handlingsplan för en politisk övergångsprocess.

Planen, som omfattar ett kort övergångsstyre följt av president- och parlamentsval, har dryftats av militären, ElBaradei, den koptiske påven Tawadros och Ahmad al-Tayyib, chef för lärosätet al-Azhar.

Muhammad Mursi valdes till president med 51 procent av rösterna i juni förra året. Hans styre har präglats av maktkamp med militären, motsättningar med den sekulära oppositionen och rättsväsendet och det har allmänt ansetts att han misslyckats med landets ekonomi.

En viktig stridsfråga var ett förslag om ny författning som enligt kritiker skyndades fram utan oppositionens medverkan, något förespråkare ansåg nödvändigt för att garantera en demokratisk utveckling.

Kort efter beskedet att Mursi fått avsked rapporterades fem döda i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Mursianhängare i staden Marsa Matruh.

Egyptiska säkerhetsstyrkor ska ha stängt ner Mursivänliga tv-stationer. USA evakuerar ambassadpersonal och minst tio personer har mist livet utanför Kairo, sedan Mursi avsattes.

– Militären har ingen plan för landet och det finns många som faktiskt stöttar Mursi, säger Khaled Ryad, egyptier som bor i Sverige, samtidigt som folket på Tahrirtorget i huvudstaden fortfarande firar.

Ekots direktrapportering: