DESIGN

Designstudenter ska snygga till Östersund

6:00 min

Designstudenter från Sverige och världen ska fräscha till Östersund och Frösön. Just nu bor och jobbar ett gäng unga designers tillsammans på Frösö Park och jobbar fram nya koncept.

– Sommardesignkontor heter det. Det är Stiftelsen svensk industridesign som erbjuder samarbete med kommuner där designstudenter får arbeta fram nya koncept. I sommar är det på fyra platser inklusive Östersund, berättar Kristina Ernehed som är handledare.

Designkontoret har varit i Östersund förut. Då, för sex år sedan, jobbade de med gamla I5, som nu är Stadsdel norr i Östersund. Den här sommaren ska studenterna ta fram koncept för uppdragsgivarna Östersunds kommun, Frösö park och Swedavia. Resultaten kommer att presenteras i mitten av augusti.

Martina Helmersson pluggar landskapsarkitektur och tycker att Designkontoret är ett fantastiskt tillfälle att utvecklas.

– Det är fantastiskt vackert här och det finns otrolig potential och livskraft. Det finns hur mycket som helst att göra men det måste göras på rätt sätt så att allt bara blir bättre.

Erik Josefsson håller med om att det är vackert . Han läser design- och produktutveckling i Linköping och vill gärna lyssna på de som bor i området.

– Många tycker att utsikten från Frösön är vacker men åker kanske inte och tittar på den. Då vill vi gärna få fler att se den.