Socialdemokraterna positiva till fördjupad samverkan med Nato

1:11 min

Socialdemokraterna säger ja på regeringens förfrågan om att Sverige ansluter sig till Natos reservstyrkor. Det innebär att Sverige nu kan delta i stora Nato-övningar, säger Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson.

– Vi ska gå med i NRF:s övningsverksamhet och det ger oss möjlighet att delta i avancerade och komplicerade övningar, som vi annars inte skulle kunna delta i. Det här är viktigt för att vi ska kunna upprätthålla vår militära förmåga och spetsa det, säger Peter Hultqvist.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar Socialdemokraternas Ja till att anmäla en svensk trupp till Natos reservstyrkor, något som ger Sverige rätt att öva i snabbinsatsstyrkan Nato Response Force, NRF.

– Det är bra. Regeringen har haft den här inriktningen ett bra tag. Men det är klart att vi strävar efter att ha med Socialdemokraterna, säger Carl Bildt.

Utrikesministern sa redan i utrikesdeklarationen 2008 att Sverige skulle pröva möjligheten att få öva tillsammans med Natos snabbinsatsstyrka. Först höll Centern emot och sedan Socialdemokraterna.

Men varken socialdemokraternas Peter Hultqvist eller utrikesminister Carl Bildt ser det här som att Sverige nu kommer närmare ett medlemskap i Nato:

– Nej, det har inte med den saken att göra. Det är en del av den samverkanspolitik som vi har också när det gäller säkerhet. Det gäller Europeiska Unionen, samverkan med Nato, det gäller samverkan med FN, säger Carl Bildt.

Peter Hultqvist instämmer:

– Natomedlemskap är inte aktuellt. Nu hamnar vi på samma nivå som Finland, militärt alliansfria Finland. Det tycker jag är en bra plattform att utgå från för både finsk-svenskt samarbete, men också nordiskt samarbete.

Men om Sverige knyter en svensk trupp till Natos reservstyrkor – det låter ju som vi är med i Nato då?

– Nej, det här är frågan om övningsverksamhet. Det här ska inte tas för intäkt för att vi är med i Nato på något sätt, det kräver ett särskilt beslut. Den militära alliansfriheten är grunden för den positionering vi gör i alla sammanhang, säger Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hulqvist.