Sverige berett att delta i eventuell Syrien-insats

2:52 min

Försvarets internationella insatser håller på att byta skepnad. När den svenska Isaf-styrkan nästa år lämnar Afghanistan möjliggör det nya uppdrag. Nyligen beslutade riksdagen om ett svenskt bidrag till FN-insatsen i Mali. Och på ett seminarium under Almedalsveckan öppnade försvarsministern för ett svenskt deltagande i en framtida Syrien-insats.

– Det är en oerhört svår konflikt där vi ser ett enormt mänskligt lidande. Vi måste få ett stopp på våldet. Och Sverige är självklart berett att ta sitt ansvar, när man kan samla sig kring att göra något. Det är FN:s säkerhetsråd som måste ta sitt ansvar, säger försvarsminister Karin Enström (M).

Faktiskt är det två av Sveriges mest långvariga utlandsuppdrag som avslutas det närmaste året. Förutom insatsen i Afghanistan, vars militära del ska fasas ut nästa sommar, så sätter Sverige också punkt för sitt bidrag till Kosovo, dit Sverige har skickat Kfor-soldater sedan 1999.

Det här har öppnat upp för nya utlandsuppdrag, och i mitten av juni fattade riksdagen beslut om att skicka 70 soldater till FN-insatsen i det krigsdrabbade Mali. Den svenska styrkan ska sköta flygtransporter i landet. Men Karin Enström flaggar för att det snart kan komma beslut om ytterligare utlandsinsatser:

– Vi kommer ju att få en framtida ökad kapacitet, eftersom vi drar ned insatsen i Afghanistan, när det gäller den militära delen. Då kommer det också att frigöras resurser. Så vi tittar nu på - i steg - hur vi skulle kunna vara med och bidra, mer till Mali, men kanske också till andra ställen, säger hon.

Och att det finns kapacitet bekräftas av försvarets insatschef Anders Silwer, som säger att han skulle välkomna ett nytt uppdrag utomlands, också för en svensk markstyrka. Utlandsinsatserna i Afghanistan, på Balkan och i Libyen till exempel, har gjort Sveriges försvar mycket vassare, säger han.

– Det har inneburit att vi har ett mycket professionellare försvar än vi hade haft utan de här insatserna. Varje enskild soldat har till exempel fått varit med i stridsmiljö, där vissa detaljer som man över på ett övningsfält kan uppfattas som att de är tråkiga och inte så viktiga. Men när man ser det i en verklig strid så ser man hur viktiga de är, säger Anders Silwer, försvarets insatschef.

Att insatsen i Mali äger rum under FN-flagg välkomnas av Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet. Uppdragen i Afghanistan och i Kosovo sanktionerades i och för sig av FN, men operationerna har hela tiden varit Nato-ledda. Det här har inneburit att antalet svenska FN-soldater bara varit några tiotal de senaste åren. Aleksander Gabelic hoppas att Mali blir ett trendbrott och att vi kommer att få se fler svenska FN-soldater de närmaste åren. Och det finns flera tänkbara länder där de skulle göra mycket nytta, säger han.

– Kongo är ett land där Sverige varit i tidigare och där det finns stora behov att stödja. Men det finns naturligtvis södra Sudan och Somalia, där skulle man också kunna göra nytta. Men Kongo är definitivt ett land där man skulle kunna göra en insats. Det finns ett stort behov av FN-soldater i östra Kongo, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.