S och MP positiva till V-utspel om utförsäljningar

Som Ekot rapporterade i morse föreslår Vänsterpartiet att det ska krävas antingen särskild kvalificerad majoritet eller två beslut med val emellan för att stat, kommuner och landsting ska kunna sälja gemensam egendom som förskolor, vårdcentraler och statliga bolag. Det är partiledaren Jonas Sjöstedts huvudbudskap i kvällens tal i Almedalen.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna reagerar positivt på tankegångarna att det inte ska vara för lätt att besluta om försäljning av gemensamma tillgångar.

– Jag tycker det är bra att Vänsterpartiet engagerar sig i den här frågan. Det är något som vi socialdemokrater också har jobbat mycket med. Det är oerhört upprörande för mig att borgerliga partier slumpar ut våra gemensamma tillgångar till rena underpriser, det vill säga skänker i praktiken bort våra gemensamma tillgångar till enskilda företagare. På så sätt är jag glad att Vänsterpartiet engagerar sig i frågan och lyfter den, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas talesperson i ekonomiska frågor.

Socialdemokraterna har ett eget förslag som ska göra det olagligt att skänka bort eller sälja gemensamma tillgångar till kraftigt underpris.

Även Miljöpartiets talesperson i ekonomiska frågor, Per Bolund, reagerar positivt på Jonas Sjöstedts förslag:

– Jag kan ha förståelse för Vänsterpartiets ingång. Jag har jobbat i Stockholms stad och där har det ju varit en väldigt hög aktivitet i att sälja ut stadens egendomar. Det har ju gått så långt att nu till och med Moderaterna och majoriteten har insett att man har begått misstag och att det inte har gjorts på rätt sätt. I de fallen hade det varit bra om det hade funnits lite mer tid för eftertanke och lite mer tid för demokratisk förankring, säger Per Bolund.

Enligt Per Bolund är det för tidigt att säga om Vänsterpartiets förslag är det bästa sättet att komma åt problemet med snabba försäljningar av gemensam egendom. Men Miljöpartiet kommer att studera förslaget noga, enligt Per Bolund.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill stoppa försäljningen av gemensamma tillgångar till underpriser som skett på många håll under de senaste åren.

Han säger att  gemensam egendom borde skyddas av grundlagen på samma sätt som den enskildes egendom skyddas:

– Syftet med detta förslag är alltså att lägga in en sorts broms, en sorts tankepaus, ett skydd för det vi har byggt upp och äger gemensamt. Förslaget rent konkret går ut på att man i Sveriges grundlag skriver in att man, för att försälja allmän egendom över en viss beloppsgräns, ska ha en majoritet på tre femtedelar, säger Jonas Sjöstedt.

En särskild kvalificerad majoritet ska alltså krävas eller två beslut med val emellan, enligt Vänsterpartiets förslag.