Kanadas prostituerade kämpar för lagändring

1:32 min

Sexarbetare i Kanada kämpar mot landets prostitutionslagar som de hävdar gör det omöjligt för dem att skydda sig själva från våld. En möjlig utgång av processen är att Kanada så småningom inför den så kallade svenska modellen.

På ostadiga ben, i kort kjol, står Melanie inne i ett mörkt industriområde i centrala Vancouver. Hon berättar om en av sina senaste kunder - en som vägrade att betala och istället slog henne över ansiktet.

– Vi riskerar våra liv varje gång vi hoppar in i en bil, säger Melanie.

Just det här är huvudargumentet för de tre prostituerade kvinnor vars fall just nu behandlas av landets högsta domstol. De menar att de kanadensiska lagarna, som bland annat förbjuder diskussioner om pris på öppen gata, strider mot grundlagen och tvingar den prostituerade att ta snabba och farliga beslut.

De vill sätta press på parlamentet att riva upp den nuvarande lagstiftningen helt, legalisera så väl försäljning som köp av sex.

Hilla Kerner, som driver ett skyddsboende för kvinnor, är en av dem som nyligen varit uppe i domstolen och talat - men hon tycker att bara delar av lagen bör skrivas om. Försäljaren av sex bör avkriminaliseras, säger hon, men köparen ska fortsätta straffas.

Det är precis den modell som Sverige använder sig av. Hon hoppas att det kan leda till en attitydförändring bland Kanadas män, att kvinnor inte är till salu.