Svenska bin blir allt färre

1:01 min

Intresset för biodling har ökat de senaste åren. Och kanske det vara räddningen för bina, som minskat i antal med 10 procent på några årtionden.

-- Sextio procent av den mat vi äter är ju beroende av biodlingen, för den ska pollineras. Honungen vi får är inte värd något i jämförelse med pollineringen, som är värd runt 300 miljoner om man omsätter det i pengar. I Sverige är det ju de svenska bina som pollinerar, så det är svensk honung man ska köpa för att gynna den svenska biodlingen, säger Jan-Olof Pettersson från Göteborgs biodlareförening.

Gifter i jordbruket, parasiter och sjukdomar har gjort att biantalet minskat de senaste åren. Jan-Olof Pettersson har några hundra tusen bin i sina samhällen och för hans del har vårens väder varit det största problemet...

-- I början på våren var det tio grader kallt på natten och 20 grader varmt på dagen och då blev det lite galet så man fick börja mata tidigt för att få dem att överleva. Det dog väl en fyra samhällen för mig och för en del andra har jag hört att det dött 70-80 procent för.  

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se