Centern vill införa kemikalieskatt

2:28 min

Centern föreslår ett totalförbud i Sverige mot produkter som innehåller de hormonstörande ämnena Bisfenol A och Parabener. Dessutom vill Centerpartiet inför en ny skatt på giftiga kemikalier.

– Det här handlar om att vi måste ta larmrapporterna på allvar. Jag tror att det är många med mig som är oerhört oroliga när man får rapporter om vilka gifter som maten, kläderna och barnleksakerna har. Exakt procentsatser och exakt modell måste vi djupstudera men Danmark är ju ett bra exempel att titta på hur man har börjat där, säger partiledaren Annie Lööf.

På Centerpartiets dag här under politikerveckan i Visby föreslår partiet en ny skatteväxling för kemikalier.

Hur hög skatten skulle bli eller på vilka kemikalier är inte klart, men tanken är att giftiga kemikalier ska beskattas och att intäkterna ska gå till att främja giftfria alternativ enligt Centerledaren Annie Lööf.

– Ja, vi har ju fått en lista från Kemikalieinspektionen nu i Regeringskansliet på olika kemikalier man skulle kunna använda här. Exakt hur det ska gå till måste vi borra djupare i men Danmark har ju infört en skatt på Ftalater.

Ftalater används som mjukgörare i plaster och har visat sig vara hormonstörande.

Förutom att införa en ny skatteväxling på kemikalier vill Centerpartiet att nya metoder att rena avloppsvatten från läkemedelsrester utvecklas, och att offentliga aktörer i sin upphandling ska kunna välja giftfria alternativ och att tillsynen skärps.

Dessutom vill Centerpartiet införa ett totalförbud i Sverige mot Bisfernol A och vissa farliga parabener. Ett sådant förbud skulle innebära att många produkter skulle försvinna från butikerna.

– Om jag köper en solskyddsfaktor ska jag veta att den är giftfri, att den inte innehåller parabener. Och jag som förälder när jag köper plastleksaker till mina barn så ska det vara utan Bisfenol A.

Redan 2010 krävde Centerpartiets dåvarande miljöminister Andreas Carlgren ett totalförbud mot Bisfenol A. Men kravet landade 2012 i ett förbud mot Bisfenol A i lock på barnmatsburkar.

Annie Lööf är tydlig med att kraven om förbud och nya miljöskatter är pariets egna.

– Det här en tydlig ambition från centerpartiets sida att fasa ut giftiga kemikalier och skapa en giftfri vardag. Det är något som vi driver på i regeringen och det återkomma i höstens budget om det där finns några satsningar som Centern ligger bakom.

Kan Anders Borg tänka sig att införa en ny skatt?

– Jag tror att det är viktigt att se den oro som människor har för att köpa farliga och giftiga produkter.  Då har vi politiker ett ansvar att skapa en mer giftfri vardag.