Sverige stoppar spionsamtal

1:13 min

Sverige ska som enda EU-land tillsammans med Storbritannien, ha blockerat samtal mellan EU och USA om anklagelserna om amerikanskt spioneri mot Europeiska institutioner och länder.

Samtalen mellan EU och USA som inleds på måndag kommer enbart att handla om integritetsskydd och det stora insamlandet av data från flera internetjättar som den amerikanska motsvarigheten till FRA sysslat med. Uppgifter som avslöjades av den tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowden.

Men enligt den brittiska tidningen The Guardian hade de flesta andra EU-länderna också velat att samtalen skulle omfatta anklagelserna mot USA.

Att man spionerat på och buggat EU:s kontor i Washington och även försökt avlyssna telefon och datatrafiken till Europarådets byggnad i Bryssel där många av EU:s toppmöten hålls.

Enligt tidningen stoppades de planerna av Storbritannien och Sverige, som enligt tidningens källor i Bryssel hänvisat till att frågor om nationell säkerhet och underrättelseverksamhet inte är EU:s bord.

Enligt tidningen ska representanter för Litauens regering, som tagit över ordförandeklubban i EU, kontaktat den svenske utrikesministern Carl Bildt för att få honom att ändra uppfattning i fråga. Något som enligt tidningens källor inte lyckades.

Ekot har sökt Carl Bildt som genom sin pressekreterare hälsar att man inte vill kommentera frågan.