Tysk avlyssning väcker ilska

1:41 min

De fortsatta avslöjandena om övervakning av telefon och internetkommunikation väcker stor ilska i Tyskland. Skarp kritik riktas mot förbundskansler Angela Merkel för att hon inte ställer hårdare krav på förklaringar om det amerikanska avlyssningsprogrammet.

En förklaring kan vara att regeringen i Berlin har känt till vad som pågår. Det hävdar säkerhetsexperten Erich Schmidt-Eenboom. 

– Självklart vet regeringen sedan flera år att vi blir övervakade på det här sättet. Men nu när det har blivit allmänt känt måste den agera och förespegla medborgarna att den gör något kraftfullt åt saken. Men bakom kulisserna kommer spioneriet att fortsätta i samma omfattning, säger den tyske säkerhetsexperten Erich Schmidt-Eenboom.

Det är först nu, när övervakningen har blivit allmänt känd som regeringen måste agera - och visa medborgarna att man vill förhindra det.

Men bakom kulisserna fortsätter spioneriet i oförändrad omfattning. Det hävdar säkerhetsexperten Erich Schmidt-Eenboom, som har forskat om amerikansk underrättelseverksamhet sedan 80-talet.

De senaste veckorna har han åkt i skytteltrafik mellan tyska medier för att kommentera avslöjandena om säkerhetstjänsten NSA, som enligt den avhoppade medarbetaren Edward Snowden bara i Tyskland ska ha samlat in en halv miljard uppgifter, varje månad.

Varken den tyska regeringen eller underrättelseorganet BND har kommenterat direkt i vilken mån man kände till eller medverkade i informationsinsamlingen. Däremot har man markerat sitt missnöje och förklarat att avlyssning är oacceptabelt vänner emellan.

– Att avlyssna vänner är oacceptabelt. Vi befinner oss inte längre i kalla kriget. Förbundsregeringen kommer att se till att den här frågan blir fullständigt utredd, förklarade Steffen Seibert, regeringens talesperson.

"Vi befinner oss inte längre i kalla kriget", sa regeringens talesman - ord som också förbundskansler Angela Merkel har upprepat vid flera tillfällen. Efter sitt telefonsamtal med president Obama nyligen, skickar hon nästa vecka sin inrikesminister till USA för att ställa ytterligare frågor.