S-leden vill ha V med i rödgrön regering

1:59 min

Nu höjs röster inom Socialdemokratin för att släppa in Vänsterpartiet i en eventuell rödgrön regering.

En av dem är Leif Nilsson, kommunalråd i Smedjebacken som är Socialdemokraternas starkaste fäste ute i kommunerna. Han ser ingen anledning till att bryta blockpolitiken efter valet. I stället vill han att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet får vara med och styra.

– Ja, jag tycker att det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som man kan samarbeta med, säger Leif Nilsson.

Inför valet 2010 tvingades Mona Sahlin ta med Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet – mot sin vilja. Det beslutet har senare pekats ut som en förklaring till att det gick dåligt i valet.

Den nuvarande partiledningen under Stefan Löfven håller distansen till Vänsterpartiet och talar i stället om att bryta blockpolitiken. Men Smedjebackens starke man, Leif Nilsson, vill inte utesluta Vänsterpartiet. Han tycker att partiet har gått i rätt riktning under den nye partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag ser ju inte allt, men det som jag ser och hör, gör att jag tycker att ett sådant samarbete är fullt möjligt, säger Leif Nilsson.

I valet 2010 fick Socialdemokraterna 59,4 procent i kommunalvalet i Smedjebacken i södra Dalarna.

Det gör Leif Nilsson till Sveriges mest framgångsrika kommunalråd. Han har egen majoritet i kommunfullmäktige - med råge. Men S har ändå valt att samarbeta med Vänsterpartiet lokalt.

– Vi får ju aldrig bli kaxiga. Men samtidigt måste vi genomföra det som vi tror på. Och det där är inte så lätt. Så därför har vi hela tiden sökt ett samarbete med Vänsterpartiet, för att de ska hålla tillbaka kaxigheten. Annars blir det lätt så att vi har en sådan majoritet, att vi bestämmer, och det är förödande. Jag vet ju många socialdemokratiska fästen som har fallit av just det skälet, säger Leif Nilsson.

Även om han tror på stora framgångar för Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2014, så utesluter Leif Nilsson att partiet ska kunna styra landet på egen hand. Miljöpartiet och Vänsterpartiet måste med.

– Jag tror inte att det går annars att skapa en så stark styrning att det verkligen går att styra. Risken är att man hamnar i minoritetsdiskussioner. Och då har vi Sverigedemokraterna. Jag tycker att det vore en katastrof om de fick ett stort inflytande, säger han.

Och mer om Socialdemokraterna hör du i söndagens upplaga av Godmorgon, världen! Smedjebacken är det tredje nedslaget i sommarserien om partiernas starkaste fästen.