Stefan Löfven: "1000 nya specialpedagoger"

1:08 min

Socialdemokraterna vill satsa mer på skolan och de allra yngsta barnens lärande. Det sa Stefan Löfven idag inför sitt tal i Almedalen i Visby. Det är tidiga insatser och stöd som är det viktigaste för att vända trenden med sämre resultat i den svenska skolan.

– God läsförmåga, det är själva nyckeln till lärandet. Kan du läsa bra, då kommer du att kunna lära dig bättre och tvärtom. Så idag i vårt startpaket, sätter vi därför upp ett nytt delmål ifrån grundskolan. Det är att alla barn ska kunna läsa och förstå enklare texter när man har gått ut årskurs ett, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Socialdemokraterna vill förutom tidigare annonserade satsningar på bland annat 4 000 fler lärare genomföra ytterligare sju punkter.

Mindre klasser med upp till fem färre elever, öka antalet speciallärare/specialpedagoger med 1 000 stycken, införa obligatorisk förskola för sexåringar, stärka skolor med tuffa förutsättningar.

Alla elever ska kunna få läxhjälp och det ska bli högre kvalitet i förskolan och dessutom ska ett Forskningsinstitut för lärande skapas.

– I vår kommande budgetmotion så kommer vi naturligtvis att lägga det här förslaget och kommer att investera ungefär tre miljarder kronor på ett sånt här starpaket, säger Stefan Löfven.