Löfvens fokus: Skolan

2:33 min

Sist ut under Almedalsveckan höll nu på förmiddagen Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tal. Och partiet presenterade också förslag om att anställa 1 000 nya speciallärare för elever i de lägre klasserna i grundskolan.

Utspelet under partiets dag i Almedalen, Visby rör satsningar på skolan med 3 miljarder kronor:

– Det är det som vi ser att allt för många barn inte klarar grundskolan. Då ska vi sätta in tidiga insatser. Den som har dyslexi till exempel behöver speciallärare. Alla barn ska klara skolan

Tusen speciallärare, var ska de komma ifrån?

– De som finns, de ska anställas. Och saknas det ska de naturligtvis utbildas. Men vi behöver fler speciallärare så fler barn får hjälp i tidig ålder.

Det råder stor brist på speciallärare i dag. Men Socialdemokraterna lovar nu 3 miljarder för nästa år i ett så kallat startpaket, varav en halv miljard ska gå till att få fram 1 000 nya speciallärare för de yngsta eleverna i grundskolan.

Resten ska gå till 4 000 fler lärare så att klasserna kan bli mindre, att göra sexårs obligatorisk, att stärka skolor med tuffa förutsättningar, läxhjälp till alla elever, högre kvalitet i förskolan och ett Forskningsinstitut för lärande med uppdrag att forska om tidiga insatser, nyanlända elever och läsförmåga.

Socialdemokraterna inför också ytterligare ett nytt mål. Denna gång för elever i årskurs ett: alla elever ska kunna läsa och förstå enklare texter när de slutar ettan, men den som inte lyckas behöver inte gå om enligt Stefan Löfven.

– De ska ha mer stöd. Det finns ingen forskning som tyder på att om man går om någon klass så blir det bättre. Men du ska ha tidigt stöd, det är hela poängen. Alla barn ska klara skolan.

Trots att partiets nyhet i dag handlade om skolan inledde Stefan Löfven med jobben när han talade här i Almedalen i Visby. 

– Statsministerns utspel kan nu delas in i två kategorier, reträtter och repriser. Och han lägger ohemult mycket tid på att bortförklara ungdomsarbetslösheten. Regeringen verkar vara belåtna med läget som det är –  men inte belåtna nog för att öppet stå för resultatet av den förda politiken. 2002 gick vi Socialdemokrater in i valrörelsen under parollen "stolt, men inte nöjd". 2014 går Alliansen tydligen under parollen "nöjd, men inte stolt".

Och Löfven avslutade med:

– Tillsammans genom demokratin kan vi bli en lavin, För jobb, för en stark skola och för lika livschanser för alla människor. Vänner, valet är vårt att vinna, framtiden är vår att forma. Tack för att ni har lyssnat.