Supermikroskop ska "filma" kemiska processer

1:50 min

Om några år hoppas forskare kunna fånga på film hur enskilda molekyler och till och med atomer interagerar med varandra. Förutsättningen för det är så kallade frielektronlasrar, ett slags supermikroskop som kan blicka in i materians allra innersta. I Hamburg i Tyskland pågår byggandet av den första stora frielektronlasern i Europa, och där svenska forskare bygger flera viktiga delar. Projektet, som är ett av de allra största forskningsatsningarna i Europa, med en prislapp på tio miljarder kronor, nådde förra veckan en viktig milstolpe i och med att grundkonstruktionen blev klar.

Just nu är det mest kala betongtunnlar, som sträcker sig spikrakt flera kilometer under Hamburgs förorter. Men från och med nu och de närmaste två åren ska massor med teknisk utrustning och kraftfulla magneter installeras här. Magneter som genom att böja en stråle med elektroner fram och tillbaka i en slalombana skapar en mycket energirik röntgenstrålning, eller frielektronlaser om man så vill. Och den här strålningen kan man sen använda för att ta bilder och till och med filma ytterst små objekt, som atomer.

Många kemiska reaktioner eller händelser på atomnivå sker på mindre än en picosekund, alltså mindre än en biljondel av en sekund. Så om man vill fånga en kemisk reaktion på film så måste man ha en kamera som kan ta fler än en bild per picosekund. Och det kommer forskarna att kunna göra här, förklarar Massimo Altarelli, som är chef för den nya anläggningen:

– Det är viktigt att ta fler än en bild per picosecund för att verkligen se de olika stadierna i en kemisk reaktion, så att man kan skapa en sorts film.

Ett annat sätt att förstå det här är om man tänker sig att man filmar en fotbollsmatch - på den första filmrutan står det 0 - 0. I nästa filmruta så är matchen redan slut. Kameran klarar alltså inte av att ta mer än en bild per fotbollsmatch. Men, med den här nya maskinen så kommer man alltså att kunna ta fler bilder, och därmed kunna se vad som händer under fotbollsmatchen.

Att kunna filma på den här nivån kommer leda till bättre förståelse för hur komplicerade protein fungerar, vilket kan leda fram till bättre mediciner, eller öka förståelsen för hur olika material fungerar.