SD-skäll och gnabb om regeringsbildningen sammanfattar Almedalen 2013

5:22 min

Många hårda angrepp på Sverigedemokraterna, och en intensiv diskussion om vem som kan komma att regera med vem efter valet. Så skulle Almedalsveckan 2013 kunna sammanfattas, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg efter att Stefan Löfven, som sista partiledare, hållit sitt tal i Almedalsparken på söndagsförmiddagen. Tre av talarna utmärkte sig säger han.

– Statsministern (Fredrik Reinfeldt). Gustav Fridolin, Miljöpartiet, och lite otippat Stefan Löfven som ju började som en ganska medioker talare när han var ny som partiledare. Om man går tillbaka och lyssnar på hans Första maj-tal 2012 så är det väldigt stapplande och osäkert. Idag har han ju tagit stora steg sen dess. Jag tycker de tre lyckades bäst med att få kontakt med publiken och genomföra ett retoriskt skickligt tal, säger Tomas Ramberg, politisk kommentator på Sveriges Radios Ekot.

Almedalsveckan erbjuder en unik möjlighet för partierna att presentera sig för väljarna. Under varsin kväll får partiledarna 45 minuter på sig att tala ostört, inte bara till en storpublik i Almedalsparken, utan direkt till hundratusentals tv-tittare runtom i landet. Med bara drygt ett år kvar det valet är förstås det fönstret ut till väljarna extra viktigt. Men så särskilt många överraskande utspel kom inte under veckan, säger Tomas Ramberg.

– Det fanns inga riktigt råa svingar eller desperata utspel, utan i huvudsak fick vi höra angrepp och politiska positioneringar som har gällt nu i ett år. Alliansen hävdar att oppositionen inte har nåt svar i regeringsfrågan, och att det blir en skattechock om oppositionen vinner. Medan Socialdemokraterna kör stenhårt på jobbfrågan och ungdomsarbetslösheten och den nyfunna formeln att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Så har man lagt till skolfrågan som man också lanserat ett tag. Så från de två huvudkombattanterna är det ungefär samma politik, och det gäller nog de andra partierna också, säger Tomas Ramberg.

Undantaget är kanske Sverigedemokraterna, som försökte muta in ny politisk mark med sitt förslag om rätt till heltid i den offentliga sektorn, i ett försök att locka fler kvinnliga väljare till partiet. Sverigedemokraterna var det med marginal mest utskällda partiet under Almedalsveckan, konstaterar Tomas Ramberg.

– Ja, och det kan man väl säga är en sorts seger för Sverigedemokraterna; att frågan om deras politik blev så stor att alla kände sig tvungna att ta upp den och göra ett angrepp på dem. Det är ju ofta så för politiska partier att den fråga de förknippas med är positiv om den bara diskuteras, om den sen diskuteras i kritiska termer så är det inte så farligt, huvudsaken är att man är med på banan, säger han.

Att försöka komma in "på banan" gäller i ännu högre grad de bägge allianspartier som just nu slåss för sin överlevnad. För Centern och Kristdemokraterna, som ofta ligger under fyra procentsspärren i opinionsmätningarna, är ett arrangemang som Almedalsveckan speciellt viktigt. Men Centerns Annie Lööf misslyckades med att ta chansen, anser Tomas Ramberg. Diskussionen efter hennes framträdande handlade snarare om att hon talat för långsamt, än om partiets politik.

– Hägglunds Kristdemokraterna fick väl rent politiskt inte så stort genomslag egentligen, men han fick ändå lite mer positivt spinn kring sitt framträdande när han skojade och gjorde ordvitsar. Det blev inte den här småsinta kritiken som jag tycker att kanske Lööf råkade ut för, säger Tomas Ramberg.

Sverigedemokraterna fick spela en annan viktig roll under Almedalsveckan, nämligen den som spelbricka i diskussionen om olika regeringsalternativ. Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att han tänker släppa fram en rödgrön regering efter valet 2014 om det blocket blir större än alliansen, detta för att isolera Sverigedemokraterna. Och i sitt tal uppmanade han Socialdemokraterna att  göra klart för väljarna vem de planerar att regera tillsammans med.

Men för Socialdemokraternas Stefan Löfven är det här bara ett sätt att cementera blockpolitiken, och han håller öppet för andra - blocköverskridande - lösningar om det skulle bli ett oklart läge i riksdagen efter valet. Det har bland annat spekulerats i en regering bestående av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. Men i sitt tal i Almedalen var folkpartiledaren Jan Björklund mycket tydlig med att han inte tänker sätta sig i en socialdemokratiskt ledd regering efter valet, noterar Tomas Ramberg.

– De säger bestämt nej. Nåt annat svar vore otänkbart, men jag tror också att det är politiskt väldigt svårt för Folkpartiet att göra en sån sak, för Folkpartiet i dag har en väldigt tydlig identitet. De ligger i många frågor till höger om Moderaterna, och det finns rejäla konflikter mellan Folkpartiet och Miljöpartiet som ju då också är med i en sån tänkt konstellation. Så att det är ingen lätt fråga, inte ens efter ett val när man inte längre behöver ge de här tvärsäkra beskeden.    

Och när Tomas Ramberg slutligen kort ska sammanfatta Almedalsveckan 2013, så är diskussionen om regeringsalternativen en av frågorna han lyfter fram.

– Ja, det handlade om att skälla på Sverigedemokraterna och att skälla på varandra om vem som ska regera Sverige, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.