Lars Vilks på galleri Rönnquist & Rönnquist

3:28 min

Lars Vilks utställning "Allvar är den enfaldiges sköld" har öppnat på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Ända sen han 2007 tecknade Profeten Muhammed som rondellhund har Vilks väckt många starka känslor. Han har kallats för rasist av vissa och yttrandefrihetskämpe av andra. När han förra året fick kritik för sitt deltagande i den antimuslimska konferensen Sion i New York, försvarade sig Vilks med att "kritik mot Islam inte är detsamma som rasism och främlingsfientlighet". Nu har också hans val av gallerist fått kritik. Galleristen Henrik Rönnquist har i en intervju sagt att "gruppvåldtäkter är inte svenskt" och att "invandringen gjort Sverige otryggt".

Mellan kravallstaket, piketpoliser och demonstranter tar sig Tor Billgren till galleriet med Vilks nya utställning och ger sin bild av cirkusen Lars Vilks.

Och där inne finner man ett trettiotal välgjorda parafraser på mer eller mindre kända målningar av konstnärer som Gerhard Richter, Carl Larsson, Michelangelo, Claude Lorrain med flera. I varje klassiskt landskap, stilleben, porträtt eller interiör har Lars Vilks målat in en figur med hundkropp och skäggansikte.

Även hundarna och huvudena har förlagor från konsthistorien, så det är alltså inte Lars Vilks som påstår att profeten har hundkropp i det här sammanhanget, utan den kopplingen är det upp till betraktaren själv att göra. Och den ligger förstås nära till hands.

Ibland känns hundfigurerna bara slumpmässigt påmålade, ibland tar de mer aktiv del i motivet.

Det är viktigt att understryka att tilltaget med rondellhunden är fullständigt legitimt för en konstnär. För religion är – förutom något som ger människor trygghet och frälsning – också makt- och förtrycksstrukturer. Och religiösa tecken och personligheter är maktsymboler. Det ingår i konstens uppdrag att utmana och driva med sådana maktstrukturer och symboler. Helst med finess förstås. Som religionskritik är rondellhunden rätt trubbig och plump.

Men när Vilks tecknade sin första profetrondellhund 2007, var hans udd främst inte riktad mot islam, utan mot konstvärlden. Han ville testa dess gränser. Konstvärlden var dock inte särskilt intresserad, och det gigantiska spektakel som sedan tornat upp sig kring rondellhunden, är ett exempel på hur riskabelt det kan vara att släppa ut samtidskonsten i världen utanför galleriet. Inom galleriväggarna kan allt vara tillåtet, för där finns ett givet sammanhang. Men utanför saknas denna kontextuella livboj.

Mekanismerna bakom Rondellhunden och målningarna i Malmö är knappast någon dunkel ideologi – även om projektet ofta exploateras av sådana krafter, inte minst av galleristen.

Nej, man bör hellre se rondellhundsprojektet i ljuset av Vilks tidigare arbeten, som Nimis och Arx i Kullabergs naturreservat. Dessa olovligen uppförda skulpturer orsakade febril aktivitet hos myndigheterna på 80- och 90-talet, och Vilks införlivade de rättsliga och byråkratiska processerna i verken, som idag är moderna klassiker.

Samma typ av rättshaveristisk besatthet genomsyrar även Rondellhunden, där protesterna, skriverierna och SÄPO-skyddet blir en del av det större verket.

Jag har svårt att se var det ska sluta och hur Vilks ska få ihop det hela. Det är för stort avstånd mellan den värld som Vilks verkar inom – samtidskonsten – och den värld där rondellhunden springer omkring bland debattsidor och kommentarsfält, okopplad och okastrerad. Det är förbluffande att se någon lägga så mycket tid och energi på ett projekt som kostar så mycket och ger så lite.