Överlevande vittnar om knivdåden i Varberg

1:31 min

Polisen har nu förhört de överlevande efter gårdagens knivdådsserie i Varberg då en äldre kvinna dödades och den 24-årige gärningsmannen sedan sköts till döds av polisen. En av de två män som överlevde knivattacken har berättat om ett mycket snabbt händelseförlopp.

– Han hör att någon går bakom honom som säger någonting till honom. Han vänder sig om och hinner knappt reagera, säger Lars Hamrén som är förundersökningsledare vid Hallandspolisen.

Stämningen är färgad av sorg och förfäran och människor är i chock i dag på de adresser i centrala Varberg där den 24-årige mannen urskillningslöst attackerade personer och högg dem i halsen med en kockkniv. Det första offret vid en lekpark nära en förskola, de andra två i sina hem.

”Jag behöver hjälp” ska 24-åringen ha sagt innan attackerna. Nästa offer 45 minuter senare vaknar av att mannen står vid hans säng.

– Offret undrar: ”Vad gör du här?” Han blir överfallen och angripen med ett vasst föremål, vilket gör att han så småningom hamnar på sjukhuset, säger Lars Hamrén.

När polisen rycker ut på ett av larmen ger 24-åringen sig själv tillkänna från balkongen hos den äldre kvinna som sedan avlider, men han vägrar att lyssna på polisens order om att släppa kniven. Istället närmar han sig polisstyrkan och en polisman skjuter honom med flera skott. Kniven slås ur mannens händer med en batong, och han avlider på sjukhus strax före midnatt.

Gärningsmannen är inte tidigare känd av polisen och var på besök i Varberg för att närvara vid ett kampsportsevenemang.

De två överlevande vårdas fortsatt på sjukhus men deras tillstånd är stabilt och de har inte livshotande skador.