Klart med nytt stödpaket till Grekland

1:27 min

Grekland fick på måndagskvällen i stort sett godkänt av Eurogruppens finansministrar för hur landet genomför sitt ekonomiska sparprogram. Det innebär klartecken för en ny utbetalning i juli av motsvarande 37 miljarder kronor i EU-stöd till Grekland.

Eurogruppens ledare, Hollands finansminister Jeroen Dijsselbloem sa efter mötet att Grekland är på rätt väg.

– Utvecklingen i Grekland tyder på tillväxt nästa år och det är ett tecken på att Greklands ansträngningar börjar bära frukt, sa Jeroen Dijsselbloem på presskonferensen efter finansministermötet.

Men finansministrarna var inte helt nöjda med takten - Grekland ligger efter med en del åtgärder och måste de närmaste veckorna visa mer resultat av besparingarna för att uppfylla kraven för utbetalningen, var beskedet.

Men i princip är det klart med ytterligare motsvarande 37 miljarder kronor till Grekland och ytterligare en halv miljard i oktober, om villkoren uppfylls.

Grekland är mitt uppe i ett tufft sparprogram där 12 500 offentliganställda - lärare, poliser och statstjänstemän, ska få 75 procent av lönen och riskerar mista jobbet till slut om de inte kan omplaceras till annat statligt jobb inom åtta mån. I dag protesterade flera tusen personer i Aten mot sparkraven. Ett nytt sparpaket med fler nedskärningar väntas från den grekiska regeringen denna vecka.