Tysk misstro mot USA i förhandlingarna om frihandel

1:34 min

Så har då förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan USA och EU inletts. Men genombrottet som man har sett fram emot efter år av segdragna förberedelser överskuggas av avslöjandena om amerikansk avlyssning av sina europeiska partners.

I Tyskland är misstron stor också från näringslivets sida.

– Näringslivet är väldigt oroat över uppgifterna om avlyssning - möjligtvis rör det sig ju också om industrispionage.

Det sa Volker Treier, utlandsansvarig på den tyska industri och handelskammaren. Det är en obehaglig känsla att motparten kan ha tagit reda på EU-medlemmarnas positioner innan förhandlingarna ens kommit igång, förklarade han.

Det är en av många röster som kräver att regeringen reder ut vad som egentligen ligger bakom spionerianklagelserna. Men än så länge har frågor som tyska företrädare ställt till den amerikanska administrationen förblivit obesvarade.

Det irriterar särskilt justitieministern, som lätt kunde förväxlas med de mest upprörda delarna av oppositionen när hon avfärdade frihandelsförhandlingarna som rena farsen.

– Om man ändå bedriver industrispionage är det ju meningslöst att förhandla om ett frihandelsavtal, sa justitieministern Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Men en transatlantisk marknad skulle framför allt gynna Tysklands exportindustri. Och därför utför förbundskansler Angela Merkel en delikat balansakt när hon fortsätter att kritisera USA för att spionera på sina vänner samtidigt som hon betonar vikten av att frihandelssamtalen kommer igång som planerat.