Hemsjukvård

Kvinna vädjar om ändring i hemsjukvården

1:45 min

126 besök i veckan från hemtjänsten och undersköterskor blev för mycket för en kvinna med reumatism i 80-årsåldern. I ett brev till det kristdemokratiska kommunalrådet Andreas Sturesson vädjar hon om ändring.

- Jag lider fruktansvärt av att ha ny människor här varje dag. Det är dygnet runt det är inte bara på dagen. Jag har hjälp också på nätterna ett par gånger. Ingen människa orkar ha nya människor runt om sig hela tiden. Och man ska anpassa sig hela tiden till den ena efter den andra. Säger kvinnan till P4 Jönköping.

Kommunerna tog över ansvaret

Det var vid årsskiftet som ansvaret för hemsjukvården överfördes från landstinget till kommunerna. Tanken var att det skulle leda till ökad kvalité för vårdtagarna och minska antalet personer som varje enskild vårdtagare skulle komma i kontakt med. I kvinnans fall har det snarare blivit raka motsatsen. Tidigare besöktes hon av samma människor å det var en grupp på drygt tio personer som hela tiden besökte henne. Nu berättar hon att det är nästan tjugo olika personer per dag.

Andreas Sturesson menar att personalen ska utbildas så att hon ska slippa få besök av så många olika människor.

- Det enskilda fallet kan jag inte uttala mig om. Det viktiga är ju långsiktigt att kunna till se att de som jobbar inom den kommunala hemtjänsten ska kunna utföra delar som hemsjukvården gör. Det är då man kan minska antalet besök jämfört med hur det har varit. Säger det kristdemokratiska kommunalrådet Andreas Sturesson.

Rör i luftstrupen

Kvinnan berättar att hon har ett rör i luftstrupen som gör att hon kan andas och prata. Därför blir det extra jobbigt för att hon hela tiden måste förklara för alla nya människor om hur hon vill ha det. Dessutom berättar hon att är det påfrestande att nya sköterskor inte är helt säkra.

Hur skulle du vilja ha det istället?

- Att det är en viss grupp som går här och kan mig stadigt. Säger kvinnan.