Cryptosporidium

Nu åtalas Östersunds kommun för utbrottet av cryptosporidium

0:59 min

Kammaråklagaren Lars Magnusson, från riksenheten för miljöbrott och miljömål, lämnar på tisdagen in ett åtal in mot Östersunds kommun för parasitutbrottet i dricksvattnet 2010.

Under vintern 2010-2011 drabbades ungefär 12 000 personer i Östersund av magsjuka, efter att ha druckit det kommunala kranvattnet som smittats av parasiten cryptosporidium. Nu ska ansvarsfrågan upp i tingsrätten. I dag lämnar kammaråklagare Lars Magnusson in en begäran om att Östersunds kommun ska betala tre miljoner kronor i böter.

– Det är kommunen som ska garantera invånarna ett hälsosamt vatten. Jag tycker att det är allvarligt att en kommun med så förhållandevis många invånare kan vara så känsligt att drabbas av en så omfattande sjukdom, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Enligt åklagare Lars Magnusson är åtalspunkterna miljöbrott och vållande till kroppsskada, eftersom han menar att kommunens beredskap mot parasitförgiftningen var för dålig.

– Man hade ju ingen tanke på cryptosporidium inom Östersunds kommun, att det kunde vara en parasit som man behövde ta hänsyn till. Och det jag menar är att det har varit känt ganska länge, att det finns sådana parasiter som kan ställa till det, säger Lars Magnusson.

Men kommunen anser inte att man brast i skyddsrutinerna.

– Vi konstaterar ju att vi har inte gjort oss skyldiga till något brott. Det är ingen förseelse, utan det parasitutbrott som hände var fullständigt osannolikt. Varken vi eller de myndigheter som granskar vår verksamhet hade någon som helst anledning att tro att det här skulle kunna inträffa, säger Bengt Marsh, kommundirektör i Östersunds kommun.

Reporter: Björn Lindau, Ekot