AIK kan tvingas betala tillbaka 12 miljoner från misstänkt bedrägeri

0:59 min

AIK fotboll kan komma att tvingas betala tillbaka de 12 miljoner kronor de fått från det konkursade säkerhetsföretaget Skyddsteknik, som för närvarande utreds för omfattande ekonomisk brottslighet. AIK säger att det skulle vara ett mycket hårt slag.

Stefan Christenson, konkursförvaltare på Skyddsteknik säger att han kommer kräva att pengarna betalas tillbaka.

– Det blir ju naturligt för mig från konkursboets sida då att kräva återbetalning av de här perngarna om det inte finns något tillförlitligt underlag som förklarar transaktionen.

Under sensommaren och hösten 2009 skickade säkerhetsföretaget Skyddsteknik sammanlagt tolv miljoner kronor till AIK. För närvarande utreds Skyddsteknik för ekonomisk brottlighet och bokföringen och andra relevanta dokument är i beslag hos Ekobrottsmyndigheten.

Konkursförvaltaren kan därför inte dra några säkra slutsatser men säger att med den information han har idag så förstår han inte varför AIK skulle ha fått pengar från Skyddsteknik.

- Det vet jag inte, det är det jag håller på och utreder bland annat vad som är bakgrunden till att Skyddsteknik skickade då pengar till AIK. Det finns egentligen ingen rim och reson, för om jag kommer ihåg rätt så är det ju Panaxia som sponsrade AIK och inte Skyddsteknik, säger Stefan Christenson, konkursförvaltare på Skyddsteknik.

– Skyddsteknik är dessutom ett bolag som ligger lite vid sidan av Panaxiakoncernen så...så jag kan inte säga det finns något skäl varför man skickade pengar från Skyddsteknik då till AIK, fortsätter Christenson.

Thomas Edselius, VD för AIK fotboll AB säger att det skulle vara ett hårt slag för klubben om de skulle tvingas betala tillbaka de 12 miljoner som klubben fått från det bedrägerimisstänkta konkursade företaget Skyddsteknik.

– Om de skulle var de belopp så skulle det vara mycket jobbigt. Då får vi verkligen dra in på saker. Det är mycket pengar och vi är inte en klubb som badar i pengar direkt, det skulle vara mycket besvärande, säger Thomas Edselius.