Edward Snowden söker asyl i Venezuela

1:53 min

Den av USA spionmisstänkte Edward Snowden har officiellt ansökt om asyl i Venezuela. Det bekräftade landets president i natt svensk tid. I helgen blev det känt att tre sydamerikanska länder erbjuder Snowden asyl. Men hur han ska ta sig är oklart.

Edward Snowden uppges fortfarande sitta fast i transitzonen på en flygplats i Moskva, utan giltiga dokument.

Rysk tv återgav i morse president Nicolas Maduros ord:

– Vi har fått en förfrågan från Edward Snowden om politisk asyl. Nu måste han själv bestämma när han ska flyga till Caracas (Venezuelas huvudstad) om han vill resa hit.

Efter att ha sökt asyl i över 20 länder fick den spionmisstänkte tidigare medarbetaren för Nationella säkerhetsmyndigheten i helgen löfte om en fristad i Venezuela, Bolivia och Nicaragua.

Den ryska ledningen har ingenting emot att bli av med Snowden, men frågan hur han ska kunna lämna transitzonen på Sjeremetjevoflygplatsen i Moskva, där det sägs att han finns, är svårlöst.

Edward Snowden har blivit fråntagen sitt amerikanska pass och utan det kan han inte köpa någon ny biljett. Det är också oklart vilken väg Snowden ska ta till Sydamerika.

I förra veckan tvingades ett plan från Moskva med Bolivias president Evo Morales ner i Wien efter att planet stoppats av bland annat Frankrike. Det fanns misstankar, som visade sig vara felaktiga, om att Snowden fanns ombord.

30-åriga Edward Snowden anklagas hemma i USA bland annat för spioneri efter att ha avslöjat omfattande amerikansk data- och telefonövervakning världen över.

För tre veckor sedan kom han med flyg från Hong Kong till Moskva. Rysslands president Vladimir Putin har sagt att Snowden kan få stanna där på villkor att han slutar läcka information.

Men Snowden har tvärtom fortsatt med sina avslöjanden och verkar inte längre kunna räkna med någon rysk hjälp.

– Det är inte vår sak, säger president Putins talesperson till nyhetsbyrån AFP, på frågan om hur han ska kunna lämna Moskvaflygplatsen.