EM kan bli dyrt för svenska klubbar

7:11 min

I dag börjar damernas fotbolls-EM i Sverige, och det kan innebära stora kostnader för spelarnas hemmaklubbar. För det är de som får betala om spelarna skulle skada sig i landslaget, till skillnad från i herrfotbollen.

UPPDATERAD. Linda Wijkström är generalsekreterare på Elitfotboll Dam. I början av året kritiserade hon Fifa (Internationella fotbollsförbundet) för att damlagen behandlas olika jämfört med herrlagen i med att förbundet betalar deras försäkring.

– Fotbollsutvecklingen sker i klubbarna. Då är det viktigt att man tar ett jämställdhetsperspektiv och tittar ifrån Uefa och Fifa och lägger samma på våra damfotbollsspelare, säger hon.

När Fifa i förra året gick ut med att de skulle stå för fotbollsspelarnas försäkring när de lånas ut till sina landslag gällde det bara männen. Linda Wijkström på Elitfotboll Dam ifrågasatte detta för ett halvår sen och hoppades då på en förändring inför årets EM. Men Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) sa igår till Svenska fotbollförbundet att man inte driver frågan själva utan pratar om den tillsammans med Fifa.

– Självklart hade vi sett att Uefa hade lyft frågan inför det här mästerskapet. Vi ställde ju skrivelsen till Fifa, säger Linda Wijkström.

Fifa svarade samma sak som de svarar till P3 Nyheter - att man betalar försäkringen och ersätter klubbarna för skadade spelare för att herrfotbollen är större och för att den omsätter mer pengar. Vi ska undersöka om man kan ha samma försäkring även för damspelare, står det i svaret.

– Vi är ju inte nöjda bara för att vi har fått ett svar från Fifa, utan här försöker vi hela tiden bearbeta med de andra europeiska klubbarna på att titta på ett förslag på den internationella försäkringen.

Linda Wijkström hoppas att en förändring kommer till damernas fotbolls-VM i Kanada 2015. Idag riskerar damklubbarna att missa chansen att utvecklas när pengarna istället går till att täcka upp för skadade spelare, säger hon.

– Det är klart att det blir en stor kostnad, men också det att det blir tapp i hela truppen. Tar du in en till spelare så måste den också ha en ersättning.

Nu kräver Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson en förändring i försäkringsfrågan för dam- och herrspelare:
– Vi vill ju att spelarna ska vara försäkrade av fotbollssamfundet i de sammanhang då de är på landslagsuppdrag. I dag är det ju så att föreningarna tecknar deras försäkringar och får göra ett tillägg när de är på landslagsuppdrag och det är inte rimligt.