Färre laddar ner och streamar från illegala sajter

2:01 min

Nedladdning och strömning av piratkopierade filmer och tv-serier har minskat i Sverige, och enligt experterna beror minskningen på att lagliga betaltjänster för strömning har tagit kunder från de illegala sajterna.

– Jag har laddat ner tidigare och slutade ladda ner för att jag fick dåligt samvete. Då började jag använda Netflix istället för att jag fick höra talas om det, berättar Lovisa Hübinette, som är en av dem som slutat med illegal nedladdning.

Streaming eller strömning innebär att man spelar upp och tittar på videoklipp direkt via internet. Tittaren behöver alltså inte ladda ner några filer till sin dator.

Enligt undersökningar gjorda av mediakonsultföretaget Mediavision har strömmandet av piratkopierad film minskat med 10 procent under 2013. Den olagliga nedladdningen av piratkopierad film har minskat med 7 procent.

Enligt analytikerna har minskningen ett samband med att flera betaltjänster för film lanserades i Sverige under hösten 2012, som till exempel Netflix och HBO Nordic.

Nedgången är blygsam och drygt en miljon svenskar laddar fortfarande ner piratkopierad film.

– Vi har precis bara börjat se toppen på isberget och det här kommer att fortsätta precis som det har gjort i USA där nästan var och varannan människa har ett sådant abonnemang, säger Niclas Ekdahl, vd på Viaplay.

De flesta betaltjänster har mellan 2 000 och 10 000 filmer och tv-serier, vilket kan jämföras med musiktjänsten Spotifys drygt 20 miljoner låtar. Men en liknande tjänst för film och tv ser inte ut att kunna bli verklighet inom en snar framtid.

– Just nu skulle det bli alldeles för dyrt för slutkonsumenten att vilja betala för det. Affärsstrukturen bakom är kanske lite annorlunda från till exempel Spotify, som gör att det blir väldigt svårt att samla allt material som någonsin har gjorts och lägga upp på en abonnemangstjänst, säger Niclas Ekdahl.