Ingen euro i Polen på många år

1:40 min

Lettland fick på tisdagen grönt ljus för att gå med i valutaunionen. Till årsskiftet blir Lettland därmed det 18:e eurolandet. Men för premiärminister Dombrowski återstår att övertyga letterna om att det är rätt väg att gå. I Polen har premiärminister Donald Tusk fått gett vika för den utbredda eurokritiken och förklarat att euron inte är aktuell på flera år.

Ända sedan han kom till makten för sex år sedan har Donald Tusk varnat för att Polen blir en andraklassens EU-medlem och förlorar inflytande i Bryssel om man inte går med i valutaunionen.

Men med växande opinionssiffror mot sig har han steg för steg backat från sin euroentusiastiska linje. Och i en intervju med dagstidningen Gazeta Wyborcza förklarade premiärministern att det kan dröja ända till 2019 innan euron också blir Polens valuta.

Medan övriga EU-länder har sett sina ekonomier stagnera eller krympa har Polen som enda EU-land fortsatt att växa efter att finanskrisen utbrott 2008. Den euroskeptiska opinionen är rädd att landet ska förlora sin handlingsfrihet. Att Polen har kunnat minska värdet på zlotyn har gynnat den viktiga exportindustrin.

 Men det saknas inte problem. Med en arbetslöshet på drygt 10 procent, har många unga tappat tron på en framtid i Polen.

– Särskilt de välutbildade vill ge sig av till Sverige och andra länder för tryggare och bättre betalda jobb, sa den polske fackföreningsaktivisten Tomasz Jasinski.

När skolorna nyligen stängde för sommaren fick 8 000 lärare veta att de inte har något jobb att återvända till efter lovet på grund av nedskärningar.

Att Polen förr eller senare ska ansluta sig till den gemensamma valutan var ett villkor för EU-inträdet. Men datumet lämnades öppet.