Löderup

Från "dårar" till ansedda vinodlare

1:32 min

Österlenvin firar 10 år i den svenska vinbranschen. De har varken blivit rika eller berömda, men de har åtminstone gått från att vara ansedda som dårar till att bli respekterade.

– Det är ju bönder som bor här och de bara virrade på huvudet och undrade vilka dårar det var som försökte odla vin i mossen, skrattar Thorsten Persson som i dag kan intyga att det finns en annan respekt mot deras verksamhet.

Tillsammans med Claes Olsson driver han Österlenvin nära Löderup. När de startade 2003 var de bland de första i Sverige. Från att bara ett par stycken ägnat sig åt att både odla och sälja finns i dag ett 30-tal företag som, liksom Österlenvins, odlar för kommersiellt bruk i Sverige.

Men även om deras flaskor går åt i ett nafs på Systembolaget och turister numer hittar till Ekesåkra gård nära Sandhammaren på Österlen så finns inga stora pengar att tjäna. Frostskador gjorde förra året till ett katastrofår.

– Då fick vi bara 10 procent av det vi räknat med. Men vi blir inte rika på det här utan gör det av intresse och det visste vi redan när vi startade, säger Thorsten Persson.

De hyser bara litet hopp om att det snart också blir tillåtet att sälja vin på sin egen gård.

– Särskilt utländska turister kan ju inte förstå att de inte får köpa med sig en flaska vin när de besökt oss. Vi är ju det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning, säger Claes Olsson.