Sänkt hastighetsgräns för bussar med stående passagerare

En maxhastighet på 70 kilometer i timmen för bussar med stående passagerare - det är vägverkets förslag på lagändring som på sikt ska leda till säkrare busstrafik.

Som vi berättade imorse klagade resenärer på säkerheten när folk erbjuds stå hela vägen mellan Uppsala och Stockholm, trots att det är mot företagets policy. Målet för Vägverket är att helt få bort stående busspassagerare på längre sträckor i hög hastighet säger Jan Petzäll på Vägverket

- Vi har haft diskussion med bussbranschen och enats om att vi ska sätta en hastighetsgräns på 70 km/h om bussen har fler passagerare än vad det finns sittplatser till.

Det kan alltså bli sänkt hastighet för bussarna i framtiden - max sjuttio kilometer för dom som har stående passagerare, annars gäller vanliga maxfarten på nittio, precis som idag.

Bussen är säkrast på vägarna visar olycksstatistiken, men det kan ändå bli bättre. Därför infördes bussbälteslagen och på sikt vill man också få bort stående passagerare i högre hastigheter.

Vägverkets nya förslag presenteras för regeringen inom någon månad - men det kommer alltså inte gälla turer i tätorter där det skulle bli omöjligt att inte ha stående passagerare.