Fler anmäls för rot och rut-fusk

1:41 min

Samtidigt som allt fler svenskar väljer att köpa hushållsnäratjänster och renoveringar genom rut och rot ökar antalet bedrägeriförsök. Under första halvåret i år gjorde Skatteverket 119 polisanmälningar och det är 40 fler än under hela förra året.

– Därför kommer vi nu granska fler köpare i nästa års taxering, när deklarationen lämnas in. För det är då som köparen slutligen begär sin skattereduktion och intygar att dem uppgifter som utföraren lämnade in stämmer och att man har rätt till pengarna, säger Pia Blank Thörnroos rättsligexpert på skatteverket.

Under första halvåret i år var det nästan 900 000 personer som antingen byggde om hemma med hjälp av rot-avdrag eller köpte städtjänster med rut-avdraget.

Det är en ökning med 45 000 jämfört med förra året. Den stora ökningen 14 procent är bland de som köper städtjänster och kanske framförallt ute i landet.

Pia Blank Thörnroos på skatteverket förklarar ökningen.

– Det har tagit långtid för städtjänsterna att växa fram. Det kanske har tagit tid för köparen och en vit marknad att hitta varandra, men nu verkar det som att de har funnit varandra och att affärerna ökar hela tiden.

Totalt köptes rot och rut-tjänster för över 8,1 miljard kronor - en ökning med 300 miljoner från ifjol och en miljard jämfört med 1 halvåret 2011.

Men parallellt med att intresset för rot och rut ökar, så ökar även fusket. Skatteverket gjorde mellan första januari och sista juni i år 119 polisanmälningar - 40 fler än under hela förra året.

I samband med polisanmälningarna har skatteverket stoppat utbetalningar på 1,7 miljoner kronor och krävt tillbaka ytterligare tre miljoner kronor.

– Vi gör brottsanmälningar kontinuerligt. Förra året gjorde vi 79 brottsanmälningar, men det är ett arbete som pågår kontinuerligt. Hittar vi någon som har ljugit och försökt stjäla pengar så anmäler vi dem, säger Pia Blank Thörnroos.