Ny bankakut ska kunna stänga krisande banker

1:12 min

EU-kommissionen föreslår i dag en ny bankakut för euroländerna. Den kan få makt att stänga krisande banker mot hemlandets vilja, en idé som redan har väckt protester. Förslaget presenterades nyss på en presskonferens i Bryssel.

Det här är en del av EU:s planer för hur krisbanker ska hanteras i euroländerna. Ett steg mot en europeisk bankunion. En bankakut, som styrs av representanter från europeiska centralbanken EU-kommissionen och från myndigheterna i berörda länder.

Den ska föreslå vad som ska göras, men det är EU-kommissionen som ska få sista ordet enligt förslaget, som presenterades på en presskonferens av EU:s kommissionär för inre marknaden, Michel Barnier.

Bankakuten ska också ha en fond, som ska finansieras med hjälp av avgifter från banksektorn. Skattepengar och spararnas pengar räcker inte långt, särskilt i ett mindre land, om bankerna behöver stöd.

EU-kommissionens förslag i dag är kontroversiellt. Flera länder har redan motsatt sig tanken på en EU-myndighet, som över huvudet på enskilda länder ska kunna ingripa mot banker i kris.

Tyskland anser bland annat att det är fel  att en EU-gemensam myndighet ska ha makten medan tyska banker ska vara med o betala för fattigare utländska bankers kris.  

Bankakuten föreslås finnas på plats från 2015, men reglerna kan gälla först från 2018. Och det väntas ta många år innan fonden har fått in tillräckligt betydande belopp för att fungera som det är tänkt.