Över 200 personer anklagas för massaker i Kairo

Egyptiska åklagare beordrar att Muslimska Brödraskapets ledare Muhammad Badie ska gripas. Han misstänks för uppvigling till oron i måndags då ett femtiotal anhängare till Mursi dödades. Ytterligare runt 200 personer anklagas för inblandning i blodbadet.

Egyptiska åklagare anklagar över 200 människor för blodbadet utanför militärförläggningar i Kairo i måndags, då över 50 personer dödades. De flesta av offren var anhängare till Mursi.

De misstänkta kommer att hållas kvar i 15 dagar i väntan på utredning. Anklagelserna lyder mord, anstiftan till våld, olaga vapeninnehav och störande av den allmänna ordningen och säkerheten, rapporterar AFP.

I dag kom också kritik från Amnesty international om att Egyptiska säkerhetsstyrkor har använt oproportionerligt och avsiktligt våld mot anhängare till Mursi.

Enligt Amnesty har många av de dödade blivit skjutna i huvudet eller i överkroppen.

Egyptiska myndigheter måste stoppa militärens och polisens våldsanvändning, anser organisationen och kräver en oberoende utredning av händelserna.

Tusentals ur brödraskapet har vakat utanför en moské i Kairo med krav på att Mursi ska återinsättas som president, och ledare för rörelsen ser ordern som ett sätt att få slut på protesterna.

Tidigare i dag sa Egyptens nye premiärminister Hazem el Beblawi att han skulle börja forma sin regering, och att han inser att det blir svårt att få ett enhälligt stöd från befolkningen för den nya regeringen.

– Vi respekterar naturligtvis den folkliga opinionen och vi försöker uppfylla folkets förväntningar, men det handlar om att göra ett val, det finns mer än ett alternativ, man kan inte tillfredsställa alla människor, säger han enligt Reuters.

Egyptens interimspresident Adli Mansour sa i natt han har tänkt erbjuda ministerposter till islamister i den kommande regeringen.

– Det finns överhuvudtaget inga problem med att inkludera medlemmar av de här två partierna i regeringen, sa presidentens talesman.

Men Muslimska brödraskapet avvisade erbjudandet om ministerposter och talesmannen sa att de inte förhandlar med kuppmakare.

TT/Ekot