Storbritannien privatiserar posten

2:18 min

I Storbritannien presenterade regeringen i dag planerna för en privatisering av posten.

Försäljningen av aktierna beräknas dra in över 30 miljarder kronor till statskassan, men planerna möter starkt motstånd från facken som hotat med strejk.

Trots att den stora delen av aktierna kommer att delas ut till de anställda.

Ron McKeenan är pensionerad brevbärare från London. Han undrar om han kommer att få bli delägare i sin gamla arbetsgivare. Men han gillar ändå inte planerna som presenterades i dag, trots att regeringen kommer att dela ut tio procent av aktierna till de 130 000 anställda.

– Titta på hur det gick med järnvägarna. Det är dålig service och till och med dyrare än att flyga i dag, säger han.

Om planerna blir verklighet inom det kommande året som regeringen vill så är kommer det att bli den största privatiseringen sedan åttiotalet. Regeringen räknar med att få in över 30 miljarder kronor i statskassan, men det är framför allt affärsmässiga skäl som ligger bakom planerna sa handelsministern Vince Cable i dag.

Men facken protesterar och hotar med strejker för att stoppa planerna. Odföranden för det största fackförbundet för de postanställda, Dave Ward säger till BBC att med kommersiella intressen kommer posten överge sitt uppdrag framför allt i glesbygden.

Ron McKeenan, den pensionerade brevbäraren menar att även om Britterna älskar att gnälla på posten så, får de i dag valuta för pengarna.