Skatteverket ska skärpa kontroller för rot och rut

2:09 min

Skatteverket kommer till nästa år att skärpa kontrollerna för den som köper hushållsnära tjänster och använder sig av rot-avdraget. Tidigare har myndigheten bara granskat uppgifter från företagen, men kommer nu även att granska köparen.

– Det är beklagligt att det finns de som missbrukar, men positivt att Skatteverket hittar dem som gör fel och vidtar åtgärder, säger Ola Månsson, vd på Sveriges byggindustrier.

Nästan 900 000 personer anlitade under första halvåret i år någon som hjälpte till och byggde om hemma med hjälp av rot-avdraget eller köpte någon hushållsnäratjänst med rut. Det här är en ökning med 45 000 personer jämfört med samma period förra året.

Den största ökningen, 14 procent, rör rut-tjänster där man anlitat städhjälp i hemmet.

– Vi har en dam som hjälper oss varannan vecka och städar, två timmar, säger en kvinna i Växjö.

Hur kom ni på att ni skulle ha det?

– Vi börjar bli lite halvgamla och har lite svårt att komma ned på knäna och upp igen.

Totalt har över 8,1 miljard kronor betalats ut mellan 1 januari och sista juni. Det är 300 miljoner kronor mer jämfört med samma period förra året - samtidigt gör det att oseriösa företag försöker få del av kakan.

När Skatteverket under våren kontrollerat uppgifter från företag gällande avdragen har man gått vidare och gjort 119 polisanmälningar. Det handlar inte bara om rot-fusk utan även andra skattebedrägerier.

Det är en kraftig ökning mot tidigare år. Men antalet anmälningar är samtidigt relativt få då över 65 000 företag tillämpar avdragen. Frågan är om det beror på att företagen är laglydiga eller om kontrollen är dålig.

– Jag är övertygad om att det beror på att de flesta företagen faktiskt är laglydiga och vill göra rätt för sig, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Men till nästa år kommer ni i alla fall att skärpa kontrollerna och titta mer på hur den som köper de här tjänsterna agerar, på vilket sätt?

– Ja, det är ju så att skattereduktionen är ju köparens pengar, även om vi betalar ut dem till utförare, man pratar ju ofta om att utförare fått pengar, men det är ju faktiskt köparens pengar och att man har rätt till det ska man ju kunna stärka som vilket avdrag som helst. Vi vill se att köpare har förstått att de har ett väldigt stort ansvar för det här och också följa upp och se att det ser bra ut i de fakturor som köparna har, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.