Stora prisskillnader vid mobilreparationer

2:14 min

Det går att spara många hundralappar på att jämföra priserna för att laga en trasig smartphone. Ekot har jämfört flera verkstäder som gör reparationer på mobiltelefoner runtom i Sverige och hittat skillnader på nära 1 000 kronor, för en och samma reparation.

Gun Eriksson, som ska få en sprucken mobilskärm lagad på en verkstad i Stockholm, säger så här när hon får höra om prisskillnaderna:

– Nej det visste jag inte. Jag trodde att det var ungefär lika. Men jag hoppas att jag hamnade på ett billigt ställe.

Sommaren är högsäsong för mobiltelefonreparationer. Ekot har genom att ringa runt till ett antal verkstäder och genom att använda jämförelsesajter på nätet tittat på vad det kostar att göra ett antal vanliga mobilreparationer på några av branschens storsäljande modeller.

Och utan att behöva leta särskilt länge hittar vi rejäla prisskillnader på en och samma reparation.

Vi tittade till exempel på vad det kostar att med originaldelar byta glaset och LCD-skärmen på framsidan av modellen Samsung Galaxy S3. Den billigaste verkstaden vi hittade, erbjöd reparationen för 1 599 kronor. Den dyraste kostade 2 595 kronor, alltså i princip tusen kronor dyrare för exakt samma arbete.  

Vi gör ett besök hos Ifonn Nordic Service som gör den här typen av reparationer. I vår undersökning är butiken jämförelsevis billig på att reparera vissa modeller, men dyrare när det gäller andra. Jonas Halling, butikschef, förklarar prissättningen så här.

– Det är vad vi får köpa delarna för. Vi förhandlar hela tiden för att sänka priserna. När vi får ner priserna blir de lägre också för kunden, säger han.

När det gäller modellen Iphone 4S finns det butiker som uppger att de kan göra originalbyten av skärm och glas, flera hundra kronor billigare än Jonas Hallings butik. Men han är skeptisk till att det verkligen handlar om originaldelar i de fallen, trots att det står så i de billigare företagens marknadsföring.

– Det är många som säger att det är original, trots att det visat sig att det inte är original. De säljer dem och gör reparationerna billigare än vad vi har som inköpspris och det är lite konstigt, säger Jonas Halling.

Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket, känner inte till att det skulle finnas företag som felaktigt uppger att de genomför reparationer med originaldelar. Att göra på det viset bryter mot lagen.

– Det är ett bedrägeri i så fall. Om företaget säger att nu har satt i en Apple originaldel, och så har man inte gjort det. Det är nästan brottsligt.