Sökinsatsen avslutad efter sjödramat

Sökinsatsen för den person som saknas har avslutats och personen befaras ha följt med det havererade norska segelfartyget Wyvern ner till 50 meters djup, enligt Sjöfartsverket.

– Vi har avslutat sökandet. Vi ser inte att personen i fråga är vid liv, säger Peter Hellberg, chef för sjö- och flygräddningscentralen på Sjöfartsverket.

– Personen har enligt vittnen följt med det norska fartyget ner i 50 meters djup, säger han.

Det var en holländsk segelbåt som satte över tre besättningsmän på den havererade norska båten på eget bevåg. Den norska båten sjönk.

Två ur den en holländska båten har räddats och har förts till Visby lasarett med helikopter.

Klockan 11.30 sökte sjöräddningen fortfarande efter den försvunna personen men runt 12.30 avslutades sökandet.

Båten som sjönk deltog i tävlingen The Tall Ships Races 2013. Båten var på väg från Århus till Helsingfors.

Paul Thomsen på Sail Training International som arrangerar The Tall Ships Races vill inte uttala sig ytterligare om händelsen.

– Vi har ingen mer information att ge ut just nu och vi kommer uppdatera på vår hemsida om det kommer in nya uppgifter, säger han.

På grund av svåra väderförhållanden går det inte att dyka ner till vraket som ligger på 50 meters djup, säger Peter Hellberg vid Sjöfartsverket.

Ärendet har nu lämnats över till polisen.

Det var tidigt i morse som den norska segelbåten Wyvern hamnade i sjönöd med tio personer ombord mellan Ölands södra udde och Hoburgen, Gotlands södra udde. 

Efter att besättningen vid 8-tiden gett upp försöken att rädda båten från att sjunka räddades alla tio personer av sjö- och flygräddningen. 

Det var alltså efter det som de tre personerna tagit sig över till den havererade norska båten.

Ekot